I familiens skjød

Det moderne, psykologiske dramaets far Eugene O’Neill har fostret det selvbiografiske drama Lang dags ferd mot natt av tårer og blod. Han skrev dramaet i 1940, men det kunne ikke spilles før etter hans død. Etter urpremieren på Dramaten i Stockholm i 1956 mottok dramatikeren Pullitzerprisen posthumt.

Det er befriende å oppleve teater som stoler på originalen i overbevisning om at den fortsatt har kraften som skal til.

Stavanger Aftenblad

Det starter som en helt alminnelig dag i familien Tyrones sommerhus. Men i løpet av den lange dagens ferd mot natt fylles huset av avhengighetens paradokser og fordrukne demoner velter frem. Et regulært bebreidelsesspill begynner.

Lang dags ferd mot natt handler om familien Tyrone, som utadtil kan ligne en idyllisk kjernefamilie. Men bak fasaden kjemper fire mennesker, mor, far og to sønner, med hver deres usikkerhet og fiaskoer og de leter desperat etter ethvert strå av familieidyll som de kan gripe etter. Uten hell.

Faren James og eldstesønnen Jamie er sterkt alkoholiserte. Yngstesønnen Edmund forsøker, til tross for sin sykdom, å følge etter dem i whiskysporet. Kun moren holder seg fra spriten, men hun har blitt avhengig av morfin. 

Familien har kommet inn i en spiral hvor bitterhet og angst driver dem til å ødelegge og rive hverandre i stykker, fremfor å støtte og hjelpe. Familiemedlemmene utsetter hverandre for både psykisk og fysisk vold samtidig som de må kjempe mot eget medisin- og alkoholmisbruk. I dette giftige miljøet blottlegger Eugene O´Neill den ubehagelige kjensgjerningen om at familien, som skal være menneskets trygge havn, kan være et voldsomt skadelig sted.

Lang dags ferd mot natt er et psykologisk drama om en dysfunksjonell familie som er fanget inn i hverandres ulykker. Alle forsøker de å dulme de smertefulle sannhetene, som tar et stadig sterkere grep om familien.

Superlativer til Lang dags ferd mot natt

Den berømte åpningssetningen i Tolstojs roman Anna Karenina fra 1878 slår fast at «Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Og litteraturen har fremstilt særegent ulykkelige familier på utallige måter gjennom århundrene. Vi finner dem over alt – i de greske tragediene, i Shakespeare, så vel som i vår egen samtidslitteratur. Men få tekster kan vel sies å være så nådeløse i sin fremstilling av den dysfunksjonelle familien som Eugene O’Neills Lang dags ferd mot natt.

Derfor var forventningene store da vår tidligere teatersjef Eirik Stubø skulle komme tilbake til teatret for å regissere denne store, moderne klassikeren. Det skulle ta noen år før Eirik returnerte til sin gamle arbeidsplass, 22 år for å være helt nøyaktig. Men han kom, han regisserte og han seiret. Etter premieren på Stubøs versjon av
O´Neills ikoniske og selvbiografiske skuespill har superlativene nemlig haglet i både anmeldelser og på sosiale medier.

Sagt i pressen

Norsk Shakespeare Tidsskifts anmelder Tom Remlov peker på at «i en så sikker regi som Stubøs, kan O’Neills familieportrett oppleves som en serie arier – følelsesdrevne og mangetydige monologer der skikkelsene tegner bildet av seg selv slik de ønsker det skal være, og samtidig slipper oss tettere inn på livet enn de har tenkt».
Les hele anmeldelsen her

Aftenbladets anmelder Tarald Aano er like begeistret og triller en femmer på terningen. Han trekker blant annet frem at det er «befriende å oppleve teater som stoler på originalen i overbevisning om at den fortsatt har kraften som skal til»
Les hele anmeldelsen her

Tilbakemeldinger fra publikum

Men det er ikke kun anmelderne som har latt seg berøre av denne velspilte forestillingen. Her er noen av tilbakemeldingene fra publikum, som har trillet inn etter premieren.

«Takk for en flott forestilling. Mektige skuespillerprestasjoner av alle sammen. Imponerende!»

«Fantastisk stykke. Tenkte 3 timer kunne bli en langdryg affære, det ble det ikke. Ble helt oppslukt🤩»

«Fantastiske skodespelarprestasjonar! Imponert😍»

«Heldige meg såg prøveforestilling i går, gripande, rått og sterkt tvers gjennom💖
For noen skuespillere(!) – gikk hjem med både Dylan og tyngde i hjerta …🎶#breakaleg»

«For et nivå! Løp i teateret folkens!»

Misbruker en du bryr deg om rusmidler eller legemidler?

Det er ikke uvanlig å kjenne seg både sint, frustrert, lei seg og redd. Det er også vanlig å føle på at du må gjøre noe, men at du ikke vet helt hva.

På denne linken kan du finne informasjon og råd til deg som pårørende https://rusinfo.no/

Stavanger kommune finansierer Alternativ til Vold Stavanger, sammen med 7 andre kommuner på Nord-Jæren, og Barne- og Familiedepartementet. De tar imot familier/par der det har forekommet familievold, og gir behandling/hjelp til de som utøver vold, og de som utsettes for vold.

«Trenger du eller en du bryr deg om hjelp med vold i hjemmet? Hos Alternativ til Vold er det mulig å få hjelp.

Les mer her

Portrett Even Stormoen

Even Stormoen

James Tyrone

Portrett Torbjørn Eriksen

Torbjørn Eriksen

Jamie Tyrone

Portrett Leo Magnus De La Nuez

Leo Magnus de la Nuez

Edmund Tyrone

Portrett Malene Wadel

Malene Wadel

Cathleen

Portrett Marianne Nielsen

Marianne Nielsen

Mary Cavan Tyrone

  • Premiere

    15. februar

  • Varighet

    3 timer inkl pause