– Ingen likhet uten ulikhet

Blant dyra på Storegård sprer det seg historier om menneskenes ondskap og unyttighet, og det oppstår en drøm om en gård der dyra bestemmer selv. Drømmen blir virkelig etter en hurtig gjennomført revolusjon, der dyrene overtar makten på bondegården og kaster den dovne, drikkfeldige eieren på dør. Nå skal verdige forhold etableres, og rettferdighet for den hardtarbeidende besetningen skal sikres.

Det hele løper imidlertid løpsk før man rekker å stave de-mo-kra-ti. Så snart de har skrevet «Alle dyr er like» på låvedøren, går svinene, som alle vet er litt klokere enn de andre dyrene, i gang med manipulasjon og propaganda for å sikre seg makten – og plassen øverst på kransekaken.

Historien viser hvordan sjefssvinet Napoleon tar seg til toppen ved hjelp av oppsiktsvekkende taler, historieforvridning og rå maktutfoldelse. «Det er jo bare for deres eget beste», må hestene, sauene, hønsene og alle de andre dyrene forstå. Langsomt og altfor sent innser dyrene at de aldri vant den friheten de gikk på barrikadene for. De ryddet derimot tronen for en ny diktator, som snart viser seg at være mye verre enn den forrige.

George Orwell skrev den satiriske Animal Farm i 1945, som en hudflettende, politisk allegori over Sovjet-kommunismen. På norsk har romanen vært kjent som Kamerat Napoleon, sjefssvinet som er stamfar til ordtaket «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre».

Animal Farm handler ikke bare om maktkåte politikere, det er også en historie som hva som skjer i et fellesskap når fellesskapets verdier går i oppløsning.

Selv om Animal Farm opprinnelig var en kritikk av stalinismen, er dens tematikk om maktmisbruk, manipulasjon og gruppedynamikk skremmende aktuell i 2023, i kjølvannet av Trumps presidentskap, en verdensomspennende koronapandemi, og en krig i Europa. Både i øst og vest opplever vi at det i stadig større grad konstrueres alternative sannheter, fake news og forvridde fakta for å vinne sympati og rettferdiggjøre avsenderens fortelling.

Dramakort
Portrett Espen Hana

Espen Hana

Napoleon

Portrettbilde av Penda Faal.

Penda Faal

Mollie

Portrett Malin Landa

Malin Landa

Kløver

Portrett Ragnhild Arnestad Mønness

Ragnhild Arnestad Mønness

Benjamin

Portrett Mari Strand Ferstad

Mari Strand Ferstad

Hvine

Portrett Paal Herman Ims

Paal Herman Ims

Snøball

Portrett Terje Ranes

Terje Ranes

Bokser

Portrett Huy Le Vo

Huy Le Vo

Muriel

  • Premiere

    22. februar