Chaplins Diktatoren settes opp for første gang på en teaterscene i Norge. Og det skjer på Hovedscenen på Rogaland Teater.

Diktatoren er historien om tiden mellom to verdenskriger. Et intermesso hvor galskapen slet seg løs, friheten gikk på nesen og menneskeheten fikk seg noen spark bak. Adenoid Hynkel er Tomanias maktglade og brølende diktator. Men han har en dobbeltgjenger: en forfulgt, liten jødisk barberer med hukommelsestap. Mens diktatoren drømmer om verdensherredømme og planlegger å invadere nabolandet Osterlich, drømmer barberen om en verden i fred.

Diktatoren er hylende morsom, men også skremmende relevant i en tid hvor det anes autoritære trekk i både unge og gamle demokratier. Heldigvis er Diktatoren også stadig relevant fordi Chaplins komiske geni fremstår strålende intakt. Chaplin utfører en utrolig balansekunst i Diktatoren. Det er parodien som politisk striptease, men også den gripende fortelling om de små mennesker som kommer i klemme når brutaliteten hersker.

Manuset er ført i pennen av Line Hofoss Holm og Morten Joachim, sistnevnte er også regissør, og kommer til omhandle både selve filmen Diktatoren og en biografisk vinkling av Chaplin.

Vi har gjort litt omrokkeringer i ensemblet og det innebærer at vi får møte noen nye, men dog velkjente, ansikter på scenen. Lars Funderud Johannessen er i permisjon og vi presenterer stolt Christian Eriksen som ny Diktator/Barberer/Chaplin. Øystein Martinsen overtar rollen til Glenn Andrè Kaada, som også skal ut i permisjon, og blir å se som Garbitch/Daniell fra 8. mars. Tom A Haug har overtatt rollen som Gyssling etter at Marko Kanic har gått ut i permisjon.

THE GREAT DICTATOR Copyright © Roy Export S.A.S.. Charlie Chaplin TM is a trademark and/or service mark of Bubbles Inc. SA and/or Roy Export, used with permission.

Både anmelderne og publikum var samstemte i sin dom etter premieren på Chaplin: Diktatoren på lørdag og kvitterte med trampeklapp og stående applaus etter teppefall.
Chaplin: Diktatoren er et ambisiøst teaterprosjekt som har satset høyt i alle ledd – og innfridd! Forestillingen er en reise i en kunstners liv og hans mesterverk der vi glir sømløst inn og ut av ulike lag. Det er humor, alvor og ikke minst ettertanke i en tid som krever det fra en tid som levde det. Og i midten av det hele står Lars Funderud Johannessen og nærmest er Charlie Chaplin og hans karakterer. Solid akkomagnert av et fjellstøtt ensemble og et kunstnerisk team!

Anmelderne fant fant superlativene i sine anmeldelser og triller både femmere og seksere på terningen.
Dagbladets anmelder mener Chaplin: «Diktatoren er ett av teaterhøstens høydepunkter» og beskriver forestillingen som «en kjærlighetserklæring til film, og den integrerer filmmediet (datidsfilm, nåtidsfilm og kulissefilm) i sitt teateruttrykk, men den er samtidig en forestilling som viser hvilken unik kraft teatermediet og dets virkemidler har, til å uttrykke seg i og utenfor illusjonen på en og samme tid. Mye av det som gjøres her, kunne ikke vært gjort annet sted enn på en teaterscene». Terningkast 5.

VG´s anmelder fremhever Chaplins alter ego Lars Funderud Johannessen i sin anmeldelse og peker på at «Johannessen flørter med og forfører sitt publikum, og behersker Chaplins eminente timing fra stumfilmens tidsalder. «Diktatoren» var for øvrig Chaplins første talefilm, men restene fra stumfilmepoken sitter godt igjen». Terningkast 5

Også den lokale pressen var over gjennomsnittet begeistert. Aftenbladets mener «Chaplin: Diktatoren tar vare på kjernen i filmen; et dypt alvor som løftes av humor. Latteren sitter løst, og komikken strekker seg fra briljant satire til ren buskis. Her er mye av stumfilmens fysiske og kroppslige humor som Charlie Chaplin var en mester på, og her er Lars Funderud Johannessen et åpenbart riktig valg, og han leverer varene». Terningkast 5.

Fedrelandsvennen trillet en sekser og kom med følgende oppfordring: «Nå må vi ta tog til Stavanger for å oppleve denne store scenekunstneren».

Lars Funderud Johannessen

Charlie Chaplin, Barbereren og Hynkel

Christian Eriksen

Christian Eriksen

Charlie Chaplin, Barbereren og Hynkel

Portrett Helga Guren

Helga Guren

Paulette Godard og Hannah

Portrett Ragnhild Arnestad Mønness

Ragnhild Arnestad Mønness

Hedda Hopper og Hynkels sekretær

Portrettbilde av Glenn André Kaada.

Glenn André Kaada

Henry Daniell og Garbitsch

Portrett Øystein Martinsen

Øystein Martinsen

Henry Daniell og Garbitsch

Henrik Bjelland

Henrik Bjelland

Reginald Gardiner, Napaloni og Schultz

Portrett Svein Solenes

Svein Solenes

Billy Gilbert, Herring og Roosevelt

Portrettbilde av Marko Kanic.

Marko Kanic

Gyssling og Napalonis assistent

Portrettfoto av Matias Kuoppala

Matias Kuoppala

Stormtroppsjef, tysk offiser og professor Kibitzen

Line Starheimsæter

Mary Pickford

  • Varighet

    2 timer og 15 minutter inkl pause