Livecast, Teatersalong og andre sidespor for gode samtaler fortsetter i 2024 på Rogaland Teater. Viktige temaer utdypes med kjente eksperter og folk med innsikt. Slik får publikum «ekstramateriale».

Teskt Ingveig Tveranger

-Samlivet og parforholdet er sceneaktuelt, og vi følger opp med samme tema i en livecast på hovedscenen (24.02). Det samme gjelder det å vokse opp under vanskelige forhold med inspirasjon fra Mathilda av Roald Dahl. Det kjekke er at vi har så fine folk med på å fortsette teatersamtalen, sier Pernille Kaldestad, kommunikasjonssjef på Rogaland Teater.

Catrin og Steinar redder forholdet

Allerede i februar kan du høre Catrin og Steinar Sagen. Han er en kjent radioprofil og hun er psykolog og samlivsterapeut, og kjent fra podcasten «Catrin og Steinar redder forholdet».

-De skal snakke om parforholdet og ta opp tråden både fra «EKS» og «En sporvogn til begjær». Det er ikke problemfritt, forklarer Kaldestad.

-Det blir skikkelig bra å ha en livecast på teateret på selveste hovedsecenen! Teateret gir en egen stemning som ikke finnes andre steder, sier Catrin Sagen, som ikke har gjort noe sammen med mannen sin Steinar på teater tidligere.

-Så sånn sett er det spesielt, men vi er veldig glade i å gå på teater og har derfor et nært forhold til scenerommet, sier hun.

I livecasten åpner de for dialog med salen og regner med at det kan komme opp spørsmål om mange sider av parforhold/samliv. De er åpne for å svare på det meste.

-Vi svarer så godt vi kan og håper publikum spør om alt mulig. Ingenting er tabu eller feil! Vi er jo alle mennesker – og tro meg, vi har begge to hørt mye rart. Men vi håper jo publikum kommer med spørsmål, problemer og dilemmaer som er ekte for dem, sier Catrin Sagen. 

Samlivet er komplisert både i virkeligheten og i teaterstykket «En sporvogn til begjær» og det er et kjent stykke. For Sagen-paret er det et godt bakteppe med tanke på smerte iallfall.

-Det er jo mye smerte i parforhold. Men vi regner ikke med at så mange trenger hjelp til alt de allerede får til, smiler hun og viser til at de tåler alt, og lover samtidig at dette ikke kommer til å bli trist! 

-Vi skal løfte, normalisere, løse og le sammen – og håper selvsagt mange vil ta turen!

Vår egen og andres barneoppdragelse

Programleder Solveig Kloppen og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (27.04) møtes på scenen for å snakke om barneoppdragelse og hvordan barn har det når de vokser opp her i landet. Dette skal bli en inspirert fortsettelse av musikalen «Mathilda» av Roald Dahl.

Kunnskapsministeren er selv småbarnsmor og kan litt om det å legge en familiekabal sammen med storfamilien for å sørge for tid med sine tre gutter.

-Jeg gleder meg til en samtale med Solveig om dette på hovedscenen på teatret. Å oppdra barn er både stort, viktig og litt skummelt. Jeg har på ingen måte noen fasit, men har naturligvis gjort meg noen viktige erfaringer som jeg gjerne deler. For meg er trygghet og kjærlighet veldig viktig, sier Kari Nessa Nordtun.

Solveig Kloppen ser frem til å komme til Rogaland Teater og Stavanger som hun mener er landets mest undervurderte by. I tillegg blir det bra å møte lytterne i levende live fra scenen. Hun velger å sitere Astrid Lindgren om barneoppdragelse.

-Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv. Og med nok kjærlighet og trygge rammer så kommer mye annet av seg selv også, sier Kloppen.

Hun tror ikke det finnes en perfekt barneoppdragelse, fordi alle voksne og barn er forskjellige. Samtidig hender det at vi gjør helt motsatt av eller likt vår egen oppdragelse. 

-Oppdragelsen vi selv har fått, påvirker oss nok selv ganske mye, bevisst eller ubevisst. Men det er aldri for sent å bli oppdratt, det kan jo være en slags trøst, sier Kloppen.

Live podcast i kulissene

Felles for livecast-konseptet er at det er en live podcast fra scenen der teatret ellers spiller sine forestillinger.

-Det er spennende å planlegge dette, sier Kaldestad, som mener at de timelange samtalene får en visuell ekstraeffekt siden det skjer i scenografien/kulissene til forestillingen de snakker om. 

Kaldestad er helt klar på at dette er en fortsettelse inspirert av både Teatersalonger og den kjente podcasten Psykodrama.

-Vi tenker litt nytt her og er dette et konsept folk vil ha, vil vi raskt legge planer for flere slike live-samtaler/podcaster utover høsten, sier hun.

Teatersalongene er også en samtalearena, selv om det er etablert på en annen måte, faller det inn under kategorien sidearrangementer som har vært veldig vellykket. 

-Vi startet jo opp med Politisk låvefest i samarbeid med Aftenbladet inspirert av Animal Farm, fortsatte med Ole Christian Ertvaag og Per Kjerstad med Knut Nærum som gjest der de fulgte opp Catch 22, for å nevne noe, sier hun som ønsker varmt velkommen til en interessante samtaler!