Kirsebærhagen
Et tragikomisk farvel til en epoke - der alt var mye bedre...
Du er logget inn med Dramakortet. ✅
Hovedscenen
09. nov. 2022 - 23. nov. 2022
2 timer og 40 min inkludert pause
At mennesker har denne enestående evnen til å fortrenge det ubehagelige og heller fokusere på det likegyldige og underholdende visste Tsjekhov, og derfor skrev han Kirsebærhagen som en komedie. Regissør Ole Anders Tandberg tar Tsjekhovs evig aktuelle stykke og trekker paralleller inn i vår tid. I Kirsebærhagen handler det om å miste fotfeste i en verden i forandring, og et feststemt ensemble er klar til å kaste seg ut i et forsøk på å løse det evige dilemmaet: Hvordan kunne mele sin egen kake og ikke putte mer i munnen enn man kan gape over?
Det går latterlig dårlig på første klasse i Kirsebærhagen, der godseier Ranevskaja og hennes aristokratiske familie trues av konkurs og familieeiendommen, med den vakre og enorme kirsebærhagen, står i fare for å bli solgt på tvangsauksjon.
Løsningen kunne være å selge hele molevitten mens det ennå er tid. Det gjennomtenkte og fornuftige forslaget fremsettes av den nyrike oppkomlingen Lopakhins, som har virkelighetsfornemmelse nok til å se realitetene i øynene – og veien ut av krisen. Men i stedet for å handle, drukner familien, som er vant til det søte liv, sine bekymringer i rikelige mengder champagne, sløseri og tidsfordriv, mens de klamrer seg til minnene om verden av i går.
Kirsebærhagen er en forestilling, som er både komedie og drama, underholdning og tragedie. Men mest av alt er forestillingen et vibrerende og levende speil. Et speil som vi mennesker så desperat har bruk for, ettersom det eneste konstante i denne verden er forandringen.
Det blir brukt scenerøyk i forestillingen.
Er du interessert i mer bakgrunnsinfo om forestillingen? Da kan du lese artikkelen «Trekløveret i Kirsebærhagen» i vårt Teatermagasin. Du kan også lese programartikkelen «Nostalgi og ansvar» skrevet av: Ingunn Lunde – Professor i russisk språk og litteratur ved UIB.
Christian Greger Strøm
Pjotr Sergejevitsj Trofimov/Student
Nina Ellen Ødegård
Andrejevna Ranevskaja Ljubov/Godseier
Anders Dale
Boris Simeonov-Pisjtsjik/Godseier
Espen Reboli Bjerke
Jermolaj Aleksejevitsj Lopakhin/Kjøpmann
Ingrid Rusten
Varja/Ljubovs adoptivdatter
Anna Ladegaard
Anja/Ljubovs datter
Matias Kuoppala
Semjon Pantelejevitsj Jepikhodov/Kontorist
Marianne Holter
Dunjasja/Hushjelp
Per Tofte
Firs/Tjener
Jon Lockert Rohde
Leonid Andrejevitsj Gajev/Ljubovs bror
Elg Elgesem
Jasja/Tjener
Premiere
9. november
Varighet
2 timer og 40 min inkludert pause
Av:
Oversatt av:
Kjell Helgheim
Regissør:
Ole Anders Tandberg
Scenograf:
Sven Haraldsson
Kostymedesigner:
Maria Geber
Komponist:
Joel Sahlin
Maskør
Mio Skjöldur Eyfjörd
Lysdesigner:
Karl Oskar Sørdal
Dramaturg
Matilde Holdhus
QLab-programmerer
Åsmund Skretting Austvoll
En forbipasserende
Kjøstel Spigseth
Plakatfoto:
Grethe Nygaard og Play Design