Vi lever i en turbulent tid hvor verden blir stadig mer polarisert og ytterpunktene øker i styrke. Religion og ideologi styrer mange menneskers liv, mens for andre er det de nære ting som er viktigst. Felles for de fleste er likevel et behov for mening. For hva er egentlig formålet med dette livet?

I Åpenbaringen inviterer vi publikum inn i et rom der vi kan lytte, oppleve og tenke sammen. For selv om vi kanskje ikke alltid kan forstå andres drivkrefter, så betyr ikke det at vi må slutte å prøve. Om menneskene ikke lenger vil hverandre, kan verden raskt gå i oppløsning, og undergangen vil nærme seg stadig raskere.

Gjennom fire parallelle historier møter vi et antall mennesker som på et eller annet vis har fått et kall om å utføre et hellig offer – og et menneske som vender Gud ryggen.

En familiemann midt i livet, godt plassert i det øvre samfunnslaget, får en åpenbaring om å utføre et hellig offer. Handlingen vil gjøre han misforstått i samfunnet og utstøtt av sine nærmeste: Han skal gi all sin kjærlighet og nærhet til en tiggerkvinne.

En slags Kain og Abel-historie utspiller seg mellom et brødrepar. Søskenforholdet er preget av rivalisering og sjalusi både i forhold til å motta Guds kjærlighet og å vinne foreldrenes gunst. En 17 år gammel jente har fått et kall om utføre en terrorhandling. Mens tiggerkvinnen, den eneste som faktisk har vært troende hele livet, begynner å tvile.

I Åpenbaringen får vi se hva som skjer i møter mellom mennesker der tro og tvil, moral og empati, hva som er godt og hva som er ondt gjør seg gjeldende. For noen kan åpenbaringen redde verden, for andre er det en åpning til helvetesgapet. Med beksvart og absurd humor blir sosiale spørsmål krysset med eksistensielle.

ANMELDELSER

«Igjen og igjen blir jeg imponert av Rogaland Teater – et teaterhus som leverer nesten bedre enn vi fortjener», skrev kulturredaktør Tarald Aano i Aftenbladet etter premieren på Åpenbaringen.

Han mener Åpenbaringen: «Krevende, modig, imponerende» og triller en velfortjent femmer på terningen. Og skriver videre at «Dette er ypperlig ensemblespill. Spillet er uhyre sterkt, regien så naken som den må være for at dette ikke skal tippe over, sangene stille og vakre, brutaliteten vond. Ja, dette er virkelig utfordrende både for skuespillere og publikum. Og det viser enda en gang at vi har et teater som er fullt av mot, fullt av vilje». Les anmeldelse her

«En åpenbaring av et stykke» skriver hans anmelderkollega i kulturkritikk.no Kristin Aalen om forestillingen og peker på at «Åpenbaringen på Rogaland Teater tør å ta tak i tro og tvil på nyansert vis». Også hun er imponert over ensemblet og mener «De sju skuespillerne gjør en imponerende innsats, verbalt så vel som musikalsk, og gir dybde, kontraster og resonansbunn i de fire fortellingene om et knippe mennesker som kjemper hardt for å forstå seg selv, hverandre og finne en mening med å leve». Les anmeldelse her

Anmelder Hedda Fredly i Norsk Shakespeare Tidsskrift var over gjennomsnittet begeistret og mener Åpenbaringen «skaper et åpent filosoferende rom, med et presist og mangetydig scenisk språk for tro og tvil. Og med så voldsomme enkeltscener at de setter seg i kroppen i lang tid.» Les anmeldelse her

«Eit svart, litt dystopisk, men likevel humoristisk drama om dei store spørsmåla i livet», skriver Klassekampens anmelder Amund Grimstad. «Trass i heftige og dramatiske scener etter kvart, er «Åpenbaringen» eit lågmælt drama som lèt oss kome tett på personar og konfliktar det diverre er lett å kjenne seg att i, same kor outrerte dei er». Les anmeldelse her

Også publikum har latt seg berøre av Åpenbaringen, noe tilbakemeldingene i sosiale medier vitner om:

Fikk se generalprøven, å det e någe av det bedre eg har opplevd av ett stykke! Heilt fantastisk! Takk for opplevelsen..

Helt enig! Det ble utrolig bra med få virkemidler!

Så bra!!! Gratulerer til hele ensemblet

Jeg er provosert, forvirret, irritert, opprørt, forundret, berørt og rørt – men fremfor alt imponert. Jeg smilte da jeg gikk ut av teaterhallen, og hadde både ledd og kjent på klumpen i halsen underveis. Trenger litt tid på å ta inn og fordøye dette stykket, kjenner jeg – og lukta sitter i nesen. Bravo til Rogaland Teater og fremragende skuespillere!

Tusen takk for sjeldent flott forestilling

Portrett Mari Strand Ferstad

Mari Strand Ferstad

Maria

Portrettbilde av Kasper Skovli Botnen.

Kasper Skovli Botnen

Tim

Portrett Cato Skimten Storengen

Cato Skimten Storengen

Mikael

Portrett Ragnhild Arnestad Mønness

Ragnhild Arnestad Mønness

Susanna

Eili Harboe

Eili Harboe

Jenny

Portrett Svein Solenes

Svein Solenes

Sam

Portrett Espen Hana

Espen Hana

Niklas

  • Varighet

    1 time og 55 minutter uten pause