I samarbeid med Tekstallianse, Bokhuset og Kapittel inviterer vi til Teatersalong om anmelderi.

Vi har over flere år sett at redaksjoner nedprioriterer scenekunstkritikk og mange forestillinger blir ikke anmeldt. I den norske mediefloraen har kulturkritikken og kulturjournalistikken blitt bygget ned de siste årene. Dette gjelder både flere av våre største aviser og NRK.

Kritikkens faglighet er under stadig større press, og i det store og hele handler det ofte om å bedrive en enkel form for forbrukerveiledning uten noen form for klangbunn i det respektive fagfeltet. 

Hva skjer når kritikk nedprioriteres?

Det er altså liten tvil om at det har vært en betydelig endring for kritikkens vilkår og synlighet i de siste 15-20 årene. Scenekunstkritikken ivaretas i dag først og fremst av kulturtidsskriftene. Ellers kan man finne publikumsreaksjoner i nettaviser og på ulike blogger. Antallet og omfanget av teaterkritikker i den trykte dagspressen er kraftig redusert. Der riksaviser som Aftenposten, VG og Dagbladet tidligere hadde fast ansatte scenekunstkritikere, er det i dag stort sett frilansere som skriver anmeldelser, eventuelt faste ansatte uten relevant kunnskap om feltet.

Hvor viktig er den profesjonelle kritikken for scenekunstens utvikling, for publikum og for en løpende samtale om scenekunst? Hva skjer når den nedprioriteres og sakte men sikkert forsvinner og hva skal til for å få mer og bedre og i større grad faglig begrunnet kritikk tilbake i mediefloraen?

Et dypdykk i anmelderiets villkår anno 2023

Vi har samlet et meget kompetent panel som skal gjøre et dypdykk i anmelderiets og kulturjournalistikkens vilkår anno 2023. 

Jan Zahl, kulturjournalist og anmelder i Stavanger Aftenblad
Anette Therese Pettersen, kritiker/redaktør
Mattis Herman Nyquist, dramatiker/regissør Cassandra

Samtaleleder: Ingvild Bræin

Teatersalongen avholdes 23. september kl 16:00 på Intimscenen på Rogaland Teater, i forkant av forestillingen Cassandra som vises på samme scene kl 18.00.

Gratis inngang med Dramakort og Kapittelpass

Ordinær pris kr 150,-

  • Varighet

    1 time