SHOCKHEADED PETER
Bli med på en umoralsk fest!
Stavanger Konserthus
28. aug. 2015 - 26. sep. 2015
1 time og 20 minutter uten pause
Anbefalt aldersgrense: Fra 13 år
Bli med på en umoralsk fest!
Vi gir dere et herlig ukorrekt pusterom når vi i august setter opp SHOCKHEADED PETER i Konserthuset. Dette er noe så uvanlig som en barnefortelling for voksne, som er basert på verdens mest politisk ukorrekte barnebok – Der Struwwelpeter eller Busteper på norsk. Det blir en vanvittig musikalsk teateropplevelse, i et mørkt, makabert og ikke minst humoristisk univers der det går riktig ille for barn som ikke gjør som foreldrene sier.
Her er det INGEN kjære mor – og det er IKKE for barn!
Forestillingen «Shockheaded Peter» er en fornøyelig surrealistisk åpenbaring som består både av teater, kabaret, musikal og til og med litt skyggeteater.
Slik åpnet Rogalands Avis anmelder Ole Nerheim sin anmeldelse av Shockheaded Peter og var tydelig imponert over forestillingen og de medvirkende. Han kvitterte med en 5 på terningen. Les anmeldelsen her.
Også Studentavisen SMiS utsendte likte det hun så og beskrev forestillingen som et spektakulært fyrverkeri. Det er vanskelig å finne noe negativt ved forestillingen. Som nevnt er de energifulle karakterene helt herlige. Rekvisittene og scenografien blir brukt på en ypperlig måte. Musikerne er gode skuespillere, og skuespillerne er gode sangere.
Hun avsluttet sin anmeldelse med følgende oppfordring: Â Denne forestillingen må faktisk ses, eller går man glipp av noe stort.
SHOCKHEADED PETER
Forestillingen overskrider på mange måter musikalen som sjanger, og er både teater, pantomime, kabaret, dukketeater, skrekkfilm, skyggeteater og musikal i en og samme innpakning. Bak musikken i Shockheaded Peter står det britiske skranglebandet The Tiger Lillies. I spissen for bandet på scenen står Espen Hana, og Christian Eriksen loser oss gjennom villskapen i rollen som seremonimester. De resterende rollene besettes av Rogaland Teaters eget ensemble. Det kunstneriske teamet er fra oppsetningen ved Det Norske Teater i Oslo med blant annet vår egen teatersjef Arne Nøst som scenograf.
Shockheaded Peter har blitt en realitet ved hjelp av samarbeidsaktørene Rogaland Teater og Stavanger konserthus, samt prosjektpartnerne Lyse og Sparebank 1 – SR Bank.
Kultmusikal
Stykket demonstrerer at det ikke er grenser for hva musikaler kan handle om. Shockheaded Peter hadde premiere i England i 1998, og ble raskt en internasjonal suksess. Den britiske duoen Julian Crouch og Phelim McDermott hentet fram historiene fra den tyske barneboka Der Struwwelpeter, sette de inn i en rammefortelling om et barnløst par som til slutt får ønsket sitt oppfylt, og tilførte en god dose humor og brutalitet. Resultatet er en musikal som snur opp ned på det meste av samtidens rosenrøde versjon av det å bli forelder.
Horror og humor
Den originale tyske barneboka Der Struwwelpeter møter her den britiske nonsens-tradisjonen, og kombinasjonen gjør Shockheaded Peter til en herlig blanding av sannheter, grufullheter og vidd.
“En humoristisk og grotesk barnefortelling for voksne. Her går det riktig galt for barn som ikke kan oppføre seg. Han som suger på tommeltotten får fingeren kuttet av, slemme gutter blir overmannet av de som er verre og de som leker med fyrstikker, setter til slutt fyr på seg selv og blir til aske. Kort sagt – det vi i opphetede øyeblikk kan komme i skade for å true barna våre med…
Shockheaded Peter fikk prisen for årets morsomste forestilling under Komiprisen 2014.
Om slemme barn – for snille foreldre
Shockheaded Peter bygger på ti små historier som er skrevet av den tyske psykiateren Heinrich Hoffmann i 1845, kalt Der Struwwelpeter – Busteper på norsk. Boken var en reaksjon på den snille og pedagogiske måten å oppdra barn på, og forestillingen er et befriende friskt pust for de som synes at barneoppdragelsen i dag er lullet inn i litt for mye kos og frie tøyler. Dette handler om de slemme barna, om alle de bortskjemte ungene, om alt du egentlig tidvis tenker om barn – men aldri har turd å si høyt; nemlig at barn suger pengene, kjærligheten og livskiten ut av deg!
Musikalsk cocktail
Musikken er en miks av sirkus og kabaret. Vi har sett flere eksempel de senere år på at musikere fra rockens verden melder overgang til musikkteaterscenen. Robert Wilsons samarbeid med Tom Waits er velkjent og her lokalt har Kaizers Orchestras musikk gått til scenen i en meget vellykket Sonnyforestilling.
Regissør Erik Ulfsby, teatersjef og scenograf Arne Nøst og resten av det kunstneriske teamet har laget en forestilling som blander flere sjangre. Kostyme, skuespill og musikk befinner seg i kryssfeltet mellom Tim Burtons univers, cabaret-tradisjonen, britisk nonsense og en noe mørkere versjon av vår egen Margrethe Munthe.
Forestillingen ble vist ved Det Norske Teatret høsten 2013 og har gått for fulle hus siden premieren.
Adaptert fra Heinrich Hoffmans Der Struwwelpeter.
Opprinnelig produsert av Michael Morris for Cultural Industry, London, og utviklet i prøveperioden av Julian Bleach, Anthony Cairns, Tamzin Griffin, Jo Pocock og Graeme Gilmour.
Forlag: Nordiska ApS
Varighet
1 time og 20 minutter uten pause
Av
Julian Crouch og Phelim McDermott
Orginalmusikk
The Tiger Lillies
Oversetter
Are Kalvø
Regissør
Erik Ulfsby
Koreograf og regiassistent
Belinda Braza
Scenograf
Arne Nøst
Kostymedesigner
Ingrid Nylander
Maskedesigner
Nina Bloch
Musikalsk ansvarlig
Atle Halstensen
Lydsdesigner
Torkel Skjærven
Maskør
Jill Tonje Holter
Musikere
Anders Brunvær Hauge - Keyboard (kapellmester og repetitør)
Halvor Lillesund - Trekkspill
Peder Simonsen - Tuba
Trygve Tambs-Lyche - Trommer