Vi slutter aldri å more oss over Molières komiske karakterer og velskrevne komedier. Derfor setter Rogaland Teater nå opp den tidløse klassikeren Misantropen. Dette er historien om Alceste, rollefiguren som i snart 350 år har personifisert menneskehateren, som ikke kan fordra uærligheten, smigeren og den falske omgangstonen i overklassemiljøet han tilhører. Hans dilemma er hans store kjærlighet til Célimène, en kokett ung dame som elsker å være i oppmerksomhetens sentrum. I motsetning til Alceste, som hater falskhet, og insisterer på å fortelle sannheten uansett hvor ubehagelig denne måtte være, driver Célimène et flørtende dobbeltspill og er en mester i baktalelsens kunst.

Misantropen, i Sigrid Strøm Reibos regi, handler om å være sin egen lykkes smed og viser hva det fører med seg av korrupsjon, utroskap, falskhet og smiger. Men det blir også satt spørsmål ved hvor ærlig man kan være uten at dette går på bekostning av medmenneskelighet og toleranse. Kan man være så ærlig at man blir umenneskelig?

Molières eget slagord var: «Man må aldri kjede sitt publikum», og Sigrid Strøm Reibo har tatt dette på blodig alvor. Hun har gjort Misantropen til en komedieballett hvor både dans og musikk får stor plass. Sigrid Strøm Reibo har, foruten sin faste samarbeidspartner og koregoraf Oleg Glushkov, denne gangen med seg et stort ensemble av unge og spillekåte skuespillere og dansere som er klar til å ta fatt på oppgaven med å lage sin egen vri på klassikeren.

Misantropen er et av Molières hovedverk og kanskje hans mest personlige. Stykket kan sees som et svar på kritikken mot Tartuffe, en annen Molière-klassiker som kom to år tidligere. I Tartuffe går Molière til angrep på hykleriet, det religiøse så vel som det verdslige. Kirken klarte i sin tid å forby stykket.

Mattis Herman Nyquist

Mattis Herman Nyquist

Alceste

Lars Funderud Johannessen

Oronte

Portrett Ingrid Rusten

Ingrid Rusten

Célimène

Kathrine Jünger Ims

Éliante

Portrettbilde av Glenn André Kaada.

Glenn André Kaada

Acaste

Olve Løseth

Clitandre

Portrett Marianne Holter

Marianne Holter

Arsinoé

Jan Rune Holdhus

Holdhus Jan Rune

Basque

Ragnar Holen

Ragnar Holen

Du Bois

  • Premiere

    2012-03-01

  • Varighet

    Ca 2 timer og 15 min med pause