Velkommen til Griegs Haugtussa i ny sammensetning av Garborgs originale tekster.

Lørdag 31. august får vi storslått besøk av en av norsk teaterlivs grand old men: Ola B. Johannessen. Han er nærmest en institusjon i seg selv og har vært mangeårig teatersjef og sceneinstruktør ved en rekke av de større, norske teatrene, blant annet Rogaland Teater.

I denne konsertforestillingen presenteres et rikt utvalg av Arne Garborgs originale tekster om Haugtussa. Sammen med Olas unike og virtuose resitasjon får vi høre sopran Eir Inderhaug og pianist Thormod Rønning Kvam sin gripende tolkning av den musikalske Haugtussa, op. 67 signert Edvard Grieg. Forestillingen er del av en større jubileumsturné som både markerer at det i 2024 er 100 år siden Garborg gikk ut av tiden, og at Ola B. Johannessen fyller 85 år.

Om Haugtussa

Med et så tidløst, gripende og vakkert verk som Haugtussa, er det av og til lett å høre det som bare musikk, hvor teksten er kulisse for Griegs klanger. Denne konsertforestillingen gir en unik mulighet til å oppleve musikken med Garborgs storslagne tekst som selve utgangspunktet – den som i sin tid bergtok Grieg så fullstendig. Om «Tussa» sa han: «Det er en helt genial bok hvor musikken egentlig allerede er komponert. Man behøver bare å skrive den ned.»

Og det gjorde han; melodiene bare trillet ut på notepapiret. Syklusen inneholder noen av Griegs vakreste og mest kjente sanger. Men det var ikke alle delene av verket Grieg var like interessert i. Det er en viss slagside mot naturmystikk og kjærlighetsmotivet i hans utvalg, mens mange av de andre temaene i Garborgs tekst trer mer i bakgrunnen. Dette råder Ola B. Johannessen bot på med sin bearbeidelse, der vi føres mellom Garborgs og Griegs versjoner av historien om den synske Veslemøy.

Vi føres mellom Garborgs og Griegs versjoner av historien om den synske Veslemøy.

Biografier

Ola B. Johannessen er en norsk skuespiller, regissør og teatersjef, utdannet ved Statens Teaterskole og under polske Henryk Tomaszewski. Johannessen scenedebuterte 1961 i Historia om Vasco på Det norske teatret, og har vært teatersjef både ved Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Fjernsynsteatret og ved Nationaltheatret. Han har også vært leder av Det norske Shakespeareselskap. I 2012 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater og scenekunst. Ola fyller 85 år i 2024 og feirer dette med flere turnéoppsetninger viet Ibsens og Garborgs litterære arv, der bl.a. Terje Vigen og Haugtussa står på programmet.

Sopranen Eir Inderhaug debuterte i 1999 som Barbarina i Figaros bryllup ved Det Kongelige Teater i København, men for en del norske TV-tittere ble hun et bekjentskap allerede i 1991 da hun vant NRKs program Talentiaden. Eir Inderhaug ble tidlig kjent for sine tolkninger av Gudrun i  Spelet om Heilag Olav og rollen som Solveig i  Peer Gynt-spelet på Gålå. Som operasanger har hun gjort seg særlig bemerket i rollene som Gepopo og Venus i Ligetis Le Grand Macabre, blant annet ved Komische Oper i Berlin, La Monnaie i Brüssel, Det Kongelige Teater i København og Den Norske Opera & Ballett. For sistnevnte ble hun tildelt Kritikerprisen 2014. Inderhaug har sunget også sunget i Morton Feldmans Neither i Dresden og i Pendereckis Devils of Loudon i København. Hun har dessuten vært fast solist ved operaen i Nürnberg og Deutche Oper am Rhein. Ved DNO&B, i Trondheim og i Kristiansand har hun hatt stor suksess med soloforestillingen Jeg ER Lucia, der hun selv står for idé, manus og musikkvalg.

Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik, MUNCH og på Hardanger Musikkfest utgjør noen av høydepunktene fra de siste årene. Han ble i 2023 utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music – en utmerkelse som gis til alumni som ‘skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Han er mottaker av Fegerstens arbeidsstipend til sitt kommende debutalbum, og mottok nylig det anerkjente Nils Larsen-stipendet til sin internasjonale solodebut. Thormod har også et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven – et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.

Dramakort kan ikke benyttes

Ola B. Johannessen

Skuespiller

Eir Inderhaug

Vokal

Thormod Rønning Kvam

Piano

  • Varighet

    1 time og 10 min