Nå kan du bli godt bevandret blant de levende døde! Sesongen 2024 kickstartes ved at Ungdomsteatret gjenoppliver Dracula og det er regissør Rolf Alme som, sammen med ni unge skuespillere, vekker ham opp fra søvnen!

Ungdomsteatret gjenoppliver Dracula i vinter!

Verdens mest berømte vampyr

Til tross for at både «Twilight» og «The Vampire Diaries» har gjort sitt inntog på strømmetjenester verden over, er grev Dracula indiskutabelt den mest berømte vampyr i historien. Og ingenting tyder på at han må forlate tronen med det første. Dracula er portrettert utallige ganger i film og på tv med vidt forskjellige uttrykk og tilganger til den mytiske figur. Publikum skal angivelig ha besvimt av skrekk på premieren til Tod Brownings Draculafilm i New York på 30-tallet…

Bram Stoker ga liv til Dracula-myten i sin bok fra 1897. Vi følger den unge advokaten Jonathan Harker på hans reise til Transilvania. Grev Dracula har kjøpt eiendommer i den engelske hovedstaden, og Jonathan skal til greven for å ordne overdragelsene. Allerede på veien til grevens borg blir den unge advokaten advart mot å dra dit, men Jonathan er tro mot oppdraget. Han blir tatt godt imot i den gamle borgen, men etter hvert begynner imidlertid Jonathan å ane ugler i mosen. Han har kun greven å snakke med og føler at borgen blir et fengsel. Han får aldri gå ut og må holde seg unna dører som er låst. En natt opplever han noe skremmende, og forholdet til greven blir aldri det samme. Jonathan har avslørt grevens hemmelighet, og nå frykter han for sitt liv. Det haster med å komme seg unna, men det hele virker umulig.

Svart humor, grøss og komikk

Når regissør, scenograf og kostymedesigner Rolf Alme er tilbake på Rogaland Teater kan du forvente deg en Dracula med mye svart humor i en funky og original versjon av klassikeren. Historien er beholdt, teksten er kraftig fornyet og scenografien, teknikken og alle påfunnene gjør oppsetningen til en slags sort/hvit stumfilm, som blir akkompagnert av ni medvirkende fra Ungdomsteatret. Grøsset er i aller høyeste grad til stede og det samme er komikken.

Sagt i pressen

Både Aftenbladets anmelder og hans konsulentsønn var skjønt enige om at Dracula var kjempebra! De mener videre at «Ungdomsteaterets «Dracula» er stilig samspel mellom stumfilm og teater».

«På mange måtar er det ein stumfilm me får sjå i Teaterhallen, i samspel med det som skjer på scenen. Filmen på bakveggen kan danna kulisse – eit rom, ein skog, eit bylandskap. Eller det kan spela seg ut handling på filmlerretet som blir fortalt eller kommentert av skodespelarane. Ekstra fiffig er det når skodespelarane er stemma til karakterar som snakkar stumt på filmen.

Kostyma er sjølvsagt også i svart-kvitt. Men også skodespelet er ganske svart-kvitt, prega av stumfilmsjangeren. Ganske maniert. Veldig tydeleg. Teatralsk, med store rørsler og ropande replikkar. Det unge ensemblet gjer dette veldig bra».

Han konkluderer med at «Dei fleste vil nok gå ut av Teaterhallen og tenkja at dei har sett ein ganske stilig variant av den gamle historia om Dracula».

Les hele anmeldelsen her

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale/bakgrunnsinfo til forestillingen finner du her

Martin German

Dracula

Eir Apneseth

Mina Murray (Harker)

Knut Halvor Amdal

Arthur Holmwood (Lord Godalming)

Joakim Auestad

Jonathan Harker

Axel Eike Ekanger

Quincey Morris

Lykke Färdig Kalsås

Lucy Westenra

Karl Kristian Hembre Helgøy

Dr. John Seward

Oliver Normann Hibbard

Prof. Abraham Van Helsing

Kristina Cruys Sagen Høyvik

Miss Pandora Renfield

  • Varighet

    2 timer inkl pause