Lørdagsgodt er aldri feil. Godteri, i teaterversjon, har vært uimotståelig for de aller yngste publikummerne på Rogaland Teater. Nina Godtlibsen er så glad for å kunne lokke med Lørdagsgodt igjen.

Tekst: Anja W. Fremo | Foto: Stig Håvard Dirdal

Små nysgjerrige gjester beveger seg inn og finner plassene på puter i kafeen i Teaterhallen, noen litt mer skeptiske trenger kanskje et trygt og voksent fang i ryggen for å trives, andre er uredde og vil gjerne ta rommet. Spente blikk, ung forventning. Sånn har lørdag formiddager støtt og stadig vært på Rogaland Teater de siste fem årene – ja bortsett fra det siste halvannet året, så klart.

Søt suksess

– Lørdagsgodt har definitivt vært en suksess. Nå kjennes det litt som å starte på nytt, sier Nina Godtlibsen, teatermaker ved Barne– og ungdomsteatret.

Og har du ikke hørt om Lørdagsgodt på teatret før, er det altså teatrets tilbud til de aller yngste. Publikummere ned til 4 år, naturlig nok i følge med voksne foreldre, besteforeldre eller venner, har fått teateropplevelser av høy kvalitet, tilpasset seg. Teaterhallen har vært åpen før forestillingen, og de voksne har kunnet ta en kaffe mens ungene tegner eller leker. Et innblikk i teatrets hemmelige ganger og bakrom, har de også fått med seg i løpet av en formiddagstime. Det siste må kanskje vente litt, men nå er Nina Godtlibsen trygg på at Lørdagsgodt skal kunne gå sin gang i høst.

Debutant og ringrev

23. oktober starter det opp. Da kommer Maria Kallevik og Amanda Tunsberg med den fysiske teaterforestillingen Klikk. Her møter vi Hanna, et helt vanlig barn. En dag dukker Klara opp. Hun er rar, rampete og den kuleste i hele verden. Sammen drar Hanna og Klara på et vilt eventyr hvor alt kan skje. Gjennom musikk, action og humor er Klikk en gøyal, varm og underholdende forestilling for alle barn med lite eller masse fantasi. Forestillingen er laget av Amanda Tunsberg og Marie Kallevik Straume som begge tar lek veldig seriøst

Den lille forestillingen er under utvikling, og med Lørdagsgodt blir det urpremiere, faktisk.

– Vi har bevisst hentet inn fine krefter i friteatermiljøet denne sesongen, forteller Nina Godtlibsen. Mange av dem har hatt det tøft gjennom pandemien og er mer enn klare for oppdrag.

6. november skal danserne Marte Hagland og Victoria Jane Harley vise publikum forestillingen “Deg+Meg=Oss”, med musikk av Michael Wall. Forestillingen handler om vennskap og følges opp av en workshop der barna skal få reise seg fra putene på gulvet og være med å danse.

– Det blir fint å bringe inn et annet scenespråk, dansen, sier Godtlibsen om det rikholdige og varierte utvalget i godteposen hennes denne høsten.

20. november er det Jarl Flaaten og Heidi Marie Vestrheim, som noen kanskje kjenner fra NRK Super som kommer til Teaterhallen.

Forestillingen Robinhund, etter barnebokforfatter Alice Lima de Faria sin tekst, er omtalt som en musikalsk bokforestilling for barn. Alltid er det Robinhund som får skylden for det gale og uheldige som skjer i barnehagen. Robinhund synes verken det er morsomt eller sant når de andre tror det er hans skyld at en gutt får en ball rett i magen eller at melken søles ut. Heldigvis har han en storebror han kan snakke med om alt.

4. desember er det teatrets egne krefter som skal i spill når Espen Hana skal vise det unge publikummet improvisasjonsteater.

– Espen skal skape en forestilling der og da – sammen med barna, forteller Nina Godtlibsen i Barne– og ungdomsteatret.

18. desember åpnes sesongens siste godtepose. Julestemning blir det, når forteller Nina Næsheim kommer til teatret med Fortellingen om et julebesøk.

Sommerfuglkyss

– Dette gleder vi oss til. Det har vært så hjerteskjærende at vi ikke har kunnet ha Lørdagsgodt siden februar 2020. Gjennom hele pandemien har det vært snakk om å skjerme barna, men vi har ikke hatt mulighet til å få det til her.

Nina Godtlibsen er sikker på at en teateropplevelse som det Lørdagsgodt gir, kan være det første lille sommerfuglkysset som gjør barna nysgjerrige og trygge på flere kunstneriske opplevelser.

– Vi trenger stimuli gjennom hele livet – også som helt unge. Stemningen, kontakten og følelsen av å være i rommet, kan vekke den interessen.

Lav terskel – teater for alle

Mange har vært gjengangere på Lørdagsgodtforestillingene. Besteforeldre som kommer med barnebarnet sitt eller foreldre som er her med det ene barnet etter det andre. Men også nye fjes dukker opp. Og Nina er opptatt av at tilbudet treffer også dem som ikke nødvendigvis kommer fra et “teaterhjem”. – Jeg er glad for at vi når ut til hele spekteret. Derfor har vi helt bevisst hatt svært moderate priser.

– Etter en lang pause, er det spennende å se om publikum husker oss. Vi håper nå at nye kunstnere og ringrever, ulike former for teater fra dans til impro, til fysisk og fortellende teater vil lokke de voksne til å ta med seg de yngste på teater i høst, sier Nina Godtlibsen.