Til ungdommen!

I 2023 feirer Stavangers nokså ukjente filosof, naturvitenskapsmann og forfatter Henrik Steffens 250 årsjubileum. Det feirer vi med et samarbeid med UIS om en Steffens- Salong i forbindelse med Unge Werthers lidelser. Men hva har Steffens med Goethe å gjøre?

Henrik Steffens (1773-1845) var filosof og forfatter og naturvitenskapsmann. Det sies at Steffens var tenkeren som tok med seg romantikken til Norden, da han hadde nære bånd til flere sentrale europeiske tenkere i sin tid. Og nå nærmer vi oss kjernen, for han hang nemlig i kretsen rundt Goethe og Schiller, som var romantikkens store trendsettere. Steffens kan derfor med god grunn kalles datidens influenser og Goethe var intet mindre enn superkjendis i sin samtid.

Kan scenetekster bety noe for dagens ungdom på samme måte som kraften i Goethes Unge Werthers lidelser gjorde i 1774?

Hvem, hvordan og hvorfor?

I vår Steffens Salong tar vi utgangspunkt i teater og litteratur for ungdom og unge voksne ettersom Unge Werthers lidelser var historiens første ungdomsroman. Denne torsdagen spør vi: Av hvem og hvordan skal det lages scenekunst og scenetekst for et ungt publikum i dag. Hvorfor skal vi lage scenetekst for unge? Og kan den berøre og bety noe for dagens ungdom på samme måte som kraften i Goethes Unge Werthers lidelser gjorde i 1774?

Det er ikke hvem som helst som skal prøve å gi oss et svar på disse spørsmålene. Vi har invitert inn dramaturg på Unge Werthers lidelser Nina Godtlibsen, forfatter Terje Torkildsen, som har iscenesatt sin egen ungdomsroman, og tidligere Barne-og ungdomsteatermedlem Maria Drangeid, som både er dikter og regissør og har et interessant og annerledes blikk for hva teater kan være.

Moderator er Balder Scheen, som også har lang fartstid fra Barne- og ungdomsteatret!

NB: Arrangementet avholdes 30. mars kl 17:30 og er gratis, men husk å booke en gratisbillett!

  • Varighet

    1 time