– Verdens mest berømte trekantdrama

«En gutt møter en jente på en fest og blir stormforelsket. Det at hun er forlovet med en annen stopper ikke følelsene – snarere tvert i mot, de tar overhånd og styrer hemningsløst guttens handlinger fra det øyeblikket de møtes. Det finnes ingen vei tilbake til det som var før.» 

Slik begynner Unge Werthers lidelser, et av verdenslitteraturens mest kjente trekantdramaer. Helt fra den første utgivelsen i 1774 har denne fortellingen fascinert og inspirert med sin store lidenskap, men også sjokkert sine lesere i alle aldre. For sin behandling av sinnets tilstand, ikke minst gjennom beskrivelsen av den utilslørte hovedkarakteren Werther, har Unge Werthers lidelser blitt betraktet som verdens første psykologiske roman.


Romanen ble umiddelbart en suksess og gjorde den 21 år gamle Johan Wolfgang Goethe til en verdenskjent forfatter. Unge Werther lever fortsatt blant oss og er den dag i dag arketypen på ulykkelig kjærlighet og melankoli.

Utover å være et kjærlighetsdrama er denne, delvis selvbiografiske romanen, en fortelling om en ung rebell i sin kamp mot samfunnets normer og konvensjoner. 

Den er også en hyllest til menneskets forhold til naturen og dets konstante streben etter noe større.

Nå møter fem ungdommer av 2023, den unge Werther av 1774. Kan de forstå hverandre, hvor mye har de egentlig til felles og hvor mye har et ungt sinn forandret seg på 250 år?

Det brukes scenerøyk på scenen.

Våg å bry deg!
Unge Werthers lidelser er kjent for litteraturhistoriens mest kjente selvmord.
Det er tøft når noen du kjenner ikke vil leve lenger. En slik situasjon er ofte vanskelig å takle. Hos Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging får du råd og vink om hva du kan si og gjøre.
www.nssfinfo.no

Sagt i pressen

De unge medvirkende ga et gjenkjennende nikk til Goethe og hans unge Werthers søken etter noe å leve og dø for under premieren! Mia, Mille, Theodor, Filip og Fride, som er oppvokst i en tid med #’s, viser at omdreiningspunktene i Goethes Unge Werthers lidelser er eviggyldige. Kjærligheten, livet, døden, lykken og den indre kamp tar like stor plass i dag som den gang da! Og de spilte ut dette 250 år gamle trekantdrama med et samspill og en dynamikk som virkelig var imponerende og som gjorde at man ikke mistet interessen et sekund! Dette var rett og slett en bemerkelsesverdig forestilling med noe på hjertet!

Også anmelderne var imponert over det de så. Aftenbladets anmelder Tarald Aano skriver blant annet «Alt klaffer i Barne- og ungdomsteatrets versjon av Goethes tidløse tekst. Den er snart 250 år gammel og full av romantikkens store ord som «sjel», «hjerte», «himmel», «renhet» og «dårskap». Likevel føles den aldri gammeldags – i hvert fall ikke i denne dristige, stramme og sterke oppsetningen. 

Les hele anmeldelsen her

Vilt imponerende!

Aftenbladet

Også anmelder Andreas Wiese i Scenekunst.no var over gjennomsnittet begeistret for det han så i Unge Werthers lidelser. Han applauderer hele det kunstneriske teamet og de unge medvirkende på scenen og skriver blant annet:

«Tatu Hämäläinen er en strålende regissør, og han får ut det beste av sitt unge ensemble med intelligente og gjennomtenkte regigrep. De fem skuespillerne fra Ungdomsteatret står løpet, deres talent brukes klokt, der de fysiske konstellasjonene er like viktige som de individuelle karaktertrekkene».

Les hele anmeldelsen her

På Rogaland Teater lykkes regissør Tatu Hämäläinen og et ungt ensemble dobbelt: De gjør en dagbokroman levende på en scene og en 1700-talls roman emosjonelt relevant.

Scenekunst.no

  • Premiere 26. jan

    17. januar

  • Varighet

    1 time og 30 minutt uten pause