– Verdens mest berømte trekantdrama

«En gutt møter en jente på en fest og blir stormforelsket. Det at hun er forlovet med en annen stopper ikke følelsene – snarere tvert i mot, de tar overhånd og styrer hemningsløst guttens handlinger fra det øyeblikket de møtes. Det finnes ingen vei tilbake til det som var før.» 

Slik begynner Unge Werthers lidelser, et av verdenslitteraturens mest kjente trekantdramaer. Helt fra den første utgivelsen i 1774 har denne fortellingen fascinert og inspirert med sin store lidenskap, men også sjokkert sine lesere i alle aldre. For sin behandling av sinnets tilstand, ikke minst gjennom beskrivelsen av den utilslørte hovedkarakteren Werther, har Unge Werthers lidelser blitt betraktet som verdens første psykologiske roman.


Romanen ble umiddelbart en suksess og gjorde den 21 år gamle Johan Wolfgang Goethe til en verdenskjent forfatter. Unge Werther lever fortsatt blant oss og er den dag i dag arketypen på ulykkelig kjærlighet og melankoli.

Utover å være et kjærlighetsdrama er denne, delvis selvbiografiske romanen, en fortelling om en ung rebell i sin kamp mot samfunnets normer og konvensjoner. 

Den er også en hyllest til menneskets forhold til naturen og dets konstante streben etter noe større.

Nå møter fem ungdommer av 2023, den unge Werther av 1774. Kan de forstå hverandre, hvor mye har de egentlig til felles og hvor mye har et ungt sinn forandret seg på 250 år?

Det brukes scenerøyk på scenen.

Våg å bry deg!
Unge Werthers lidelser er kjent for litteraturhistoriens mest kjente selvmord.
Det er tøft når noen du kjenner ikke vil leve lenger. En slik situasjon er ofte vanskelig å takle. Hos Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging får du råd og vink om hva du kan si og gjøre.
www.nssfinfo.no

Vilt imponerende!

Aftenbladet

Les hele anmeldelsen av Unge Werthers lidelser her

Dramakort
  • Premiere 26. jan

    17. januar

  • Varighet

    1 time og 30 minutt uten pause