«Det är synd om människorna» er August Strindbergs mest kjente setninger – fra et av hans mest kjente teaterstykker, Et Drömspel. Stykket ble utgitt i 1902 etter at Strindberg selv hadde gjennomlevd en privat krise.

Som Strindberg skriver i forordet til Et drømmespill, har han prøvd «å etterligne drømmens usammenhengende, men tilsynelatende logiske form». Og stykket består derfra av «en blanding av minner, opplevelser, påfunn, urimeligheter og improvisasjoner».

Dette kan sies å være en presis beskrivelse av Et drømmespill, hvor vi ytre sett følger Agnes, Guds datter som har dratt til jorden for å finne ut av hvorfor menneskene alltid klager. Hun observerer dem og livene deres, men tar også selv del i livet. Hun forelsker seg, får et barn og får etter hvert smake dagliglivets grusomme trivialiteter, mens hun hele tiden stiller spørsmålet; Hvorfor må det være så hardt å være menneske?

Agnes møter et arsenal av karakterer som alle har sine skjebner: Ulykkelig kjærlighet, ekteskapsproblemer, økonomiske kriser, tap av status og det verste av alt; smerten ved å være til. Vi skriker når vi blir født og skriker når vi dør. Etter Agnes´ mange opplevelser må vi etter hvert spørre oss om hvem det er som egentlig drømmer?

I denne versjonen av Strindbergs klassiker har regissør Ole Anders Tandberg i samarbeid med Arne Lygre lagt til tekster fra Strindbergs øvrige, private, okkulte og kunstneriske univers.

Portrett Mari Strand Ferstad

Mari Strand Ferstad

Agnes

Portrett Anders Dale

Anders Dale

Offiseren

Portrett Leo Magnus De La Nuez

Leo Magnus de la Nuez

Advokaten/Førtids-pensjonist

Gorm Grømer

Dikteren/Politibetjent/Den rike mannen

Portrett Ingrid Rusten

Ingrid Rusten

Medisindekan/Lina/Kristin/Skuespillerinnen/Edith

Portrettbilde av Kasper Skovli Botnen.

Kasper Skovli Botnen

Filosofidekan/Krabbefiskeren/Ektemannen/Alice/Annen asfaltarbeider

Portrett Espen Reboli Bjerke

Espen Reboli Bjerke

Jusdekan/Leirsjefen/Asfaltarbeideren/Offiserens far

Portrett Even Stormoen

Even Stormoen

Bartenderen/Den blinde

Portrett Marianne Holter

Marianne Holter

Lærerinnen/Teologidekan/Offiserens mor/Victoria/Den rike kvinnen

  • Varighet

    2 timer og 30 min inkl pause