Tekst: Anja Fremo | Foto: Stig Håvard Dirdal

Røde sko med magisk kraft, to onde hekser og en god, et fugleskremsel uten hjerne, en blikkboksvenn uten hjerte og en løve uten mot.

Dette er bare litt av universet Barne- og ungdomsteatret skal skape denne høsten.

Den eventyrlige klassikeren Trollmannen fra Oz skal fylle hovedscenen med fargerike karakterer, sanger, energi og magi – og en litt tøffere Dorothy.

Godt mot ondt

Trollmannen fra Oz, ja. Du kan sikkert nynne «Over the Rainbow» og kanskje se for deg en purung Judy Garland som Dorothy i smårutete forklekjole i filmklassikeren fra 1939. Men hva det handler om? Tja, si det?

Regissør Simon Lay mener det er enkelt. Det handler rett og slett om det gode mot det onde og kanskje litt om å oppdage at det man lengter og leter etter, egentlig er der, rett under ens egen nese hele tiden.

-Det er en fantastisk historie. En enkel og direkte fortelling om en eventyrlig reise, mener Simon Lay.

Han vokste opp med Trollmannen fra Oz, som julefortelling hver eneste jul i hans britiske barndom. Nå gleder han seg til å jobbe fram sin versjon av klassikeren. To lag med 25 energiske skuespillere fra Barne- og ungdomsteateret skal gripe tak i historien og sangene og gjøre det til sin egen forestilling – for vår tid. Premieren er midt i oktober.

Tøffere Dorothy

-Jeg tror vi skal få en litt tøffere Dorothy enn vi har sett tidligere. Den «gamle» Dorothy har blitt gjort før. Jeg synes jenter godt kan være litt sterkere. Jeg tror nok vår Dorothy kommer til å ha litt mer kontroll, mener Simon Lay.

Trollmannen fra Oz bygger på flere bøker av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum. Bøkene kom ut tidlig på 1900-tallet. I 1939 kom filmen med Judy Garland som Dorothy Gale, og siden har historien vært en av de store barneklassikerne.

Dorothy bor på en gård i Kansas med tante Em og onkel Henry. Hennes beste – og kanskje eneste venn, er hunden Toto. Akkurat hunden tenker regissør Simon Lay, scenograf Nora Furuholmen og resten av det kunstneriske teamet hardt på hvordan de skal løse på scenen på Rogaland Teater. Der skal nemlig ingen levende hund spille Toto, men en hund skal det blir.

Hjerne, hjerte og mot på ønskelisten

Tilbake til historien; Det blåser opp til storm, ikke bare over gården der ungjenta Dorothy bor, men også mellom henne og den onde nabokonen Fru Gultch. Hun vil ta livet av Toto, Dorothys hund, fordi han har bitt henne i leggen. Til tross for den voldsomme stormen, tar Dorothy Toto med seg og rømmer vekk fra sin kjære familie. Tornadoen som herjer, slår henne bevisstløs og frakter Dorothy til det magiske landet Oz.

Dorothy forstår at hun er «A long way from Kansas”. Den eneste som kan hjelpe henne hjem, er Trollmannen fra Oz og dermed starter Dorothys eventyrlige reise hjemover.

På sin vei møter hun et fugleskremsel uten hjerne – som mer enn noe annet ønsker seg nettopp det, en blikkboksvenn, tidligere kjent som blikkboksmann, uten hjerte. Hun vil gjøre alt for å få et varmt, bankende hjerte innenfor det kalde, harde brystet sitt, og vi møter en løve uten mot. Alle ler av han som til og med er redd sin egen skygge.

Dorothy må unngå feller som er satt opp av hennes grusomme fiende Den onde heksen fra Vest. Sammen med sine nye venner fugleskremselet, blikkboksvennen og løven legger hun i vei på «The Yellow Brick Road», sikker i sin tro på at Trollmannen kan hjelpe dem.

Det kan han, men hjelpen kommer med en betingelse: Få tak i sopelimen til Den onde heksen fra Vest.

Er lykken nærmere enn man tror?

-Her er alle karakterene og hele historien så fargerik, med magiske, røde sko og kampen mellom godt og ondt. Vi møter disse vennene som er på en reise, og underveis finner de ut ting om seg selv som de ikke visste om. Fugleskremselet sier smarte ting selv om han ikke har hjerne og den pisseredde løven svikter aldri vennene sine. Dorothy finner styrke i seg selv og står opp for sine nye venner, for seg selv og det hun tror på. Kanskje kan vi greie å vise fra en litt annen vinkel hvordan de voksnes verden virker urettferdig, forteller Simon.

Veien til målet er kronglete. Så viser det seg kanskje at målet likevel ikke er ved veiens ende. Kanskje er ikke lykken det eller der man tenker den er. Den finnes kanskje nærmere enn man tror?

Forvirrede og under press

-Dorothy er ung, og når du er ung er alt du står i så viktig. Først når man blir voksen forstår man at det som virket altoverskyggende da, bare er en liten del av livet, sier Simon Lay. Han tenker mye på hvordan ungdom i dag lever med et helt annet press enn tidligere generasjoner.

Men Simon Lay vil ikke ta Dorothy, fugleskremselet, blikkboksvennen, løven, tanten og onkelen, de onde og den gode heksen og trollmannen med til vår tid. Dette er og blir eventyr.

-Det trenger vi ikke å forandre på. Et godt eventyr er på en måte tidløst. Det kan være fortid eller nåtid.

Men noen drastiske valg må nok det kunstneriske teamet ta. Filmversjonen er nemlig 2 ½ time lang. Det kan bli i lengste laget for et ungt publikum. -Vi må kutte noen sanger her og der, mener regissører men han lover at publikum skal få høre «Over the rainbow».

Skille virkelighet og drøm

Filmen Trollmannen fra Oz fra 1939, ble et slags gjennombrudd for fargefilmen. Scenene fra landet Oz er nemlig fargelagt, men rammefortellingen fra «virkeligheten» på gården i Kansas er i svart/hvitt.

Det kunstneriske teamet på teateret er inspirert av dette grepet, og lurer på om lys og farger skal markere skille mellom fantasi og virkelighet også i teaterversjonen.

-Hver gang jeg går i gang med en ny forestilling, har jeg en idé om hvordan resultatet skal blir – og hver gang blir det noe helt annet, forteller Simon Lay og ler godt.

Elsker prøveperioden

Han har startet opp med gode ideer og landet solid på beina på Rogaland Teater tidligere. Sist lagde han forestillingen «Pust» sammen med Espen Hana og Mareike Wang, men også Barne- og ungdomsteateret har Lay jobbet med flere ganger før. -Vi gjorde «Hjalmar og Flode», «24 mislykkede nordmenn» og «#sweet».

-Jeg liker entusiasmen til skuespillerne i Barne- og Ungdomsteateret. Jeg er 54 år, så disse ungdommene har en annen energi enn meg. De kommer til disse klassene og jeg synes det er så flott at de finner noe i seg selv de ikke visste de hadde. Jeg har ofte sett dem blomstre. De tviler kanskje på seg selv, men så opplever de at de oppnår noe, enten det er å få noen til å le eller å synge.

-Vi ber disse ungdommene om mye, behandler dem som voksne, profesjonelle skuespillere. Standarden er høy og jeg berømmer alle som er dedikert med i disse forestillingene.

-Det gode er at det bygger selvtillit i dem. De vet at de er valg ut fordi de er flinke. Denne ganger var det ekstra vanskelig å besette rollene, rett og slett fordi skuespillerne i Barne- og Ungdomsteateret holder en veldig høy standard. Det mangler ikke på talent hos dem som ikke fikk roller heller. Det handler bare om å finne de riktige typene, sier Lay.

Av alle fasene i en oppsetning, fra arbeid med idé og manus til premiere, er regissør Simon Lay ikke i tvil om hva han liker best. -Jeg elsker prøveperioden. Når skuespillerne møtes, jeg kan gå ned på malersalen eller se på kostymene – og oppleve at alt dette kommer sammen, at vi er i det sammen mot et felles mål.

Tro på seg selv

Enten du kjenner Trollmannen fra Oz godt fra boken, filmer og tidligere oppsetninger, eller du møter historien for første gang nå i høst, mener Simon Lay du kan glede deg til denne historien om vennskap, mot, kjærlighet og visdom – og om å ha troen på seg selv og den man er.

-Publikum skal først og fremst kose seg og jeg håper de vil se at alle skuespillerne på scenen elsker de de gjør.

Fakta:

Trollmannen fra Oz (The wonderful wizard of Oz)
Barnebok av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum, fra 1900.
Filmmusical fra 1939 med Judy Garland som Dorothy Gale, regissert av Victor Flemming, med musikk av Harold Arlen og E. Y. Harburg. Judy Garland fikk en spesial-Oscar for beste barnerolle for sin prestasjon i filmen.
Diana Ross har spilt Dorothy i en filmversjon fra 1978, som het The Wiz.
I Norge sang og spilte Wenche Myhre hovedrollen i Trollmannen fra Oz allerede i 1965.
Barne- og ungdomsteateret spiller Trollmannen fra Oz på Hovedscenen fra midten av oktober.