De yngste blant publikum inviteres til forestillingen «Ulf er uvel» i Teaterhallen i vår. Regissør Kathrine Jünger Ims gleder seg over en raus og fantasifull fortelling, selv om utgangspunktet er mørkt. For første gang skal den ferske barneboken få liv på en scene.

Tekst: Anja W. Fremo | Foto: Minna Suojoki

-Historien om hunden Ulf tar på alvor at det er mange som kan streve litt i livet. Også barn kan kjenne at det går opp og ned. Da er det fint at de kan komme til teateret, kjenne seg igjen og oppleve at de ikke er alene om å ha disse følelsene, mener Ims.

Grått og trist

Historien om den brune hunden Ulf kom ut i en bildebok fra 2020. Rebecca Wexelsen, er forfatter og Camilla Kuhn har laget de innholdsrike, frodige, fantasifulle illustrasjonene.

Vi møter altså hunden Ulf som slett ikke har det bra. Inne i den gråbrune leiligheten hans, er det lett å se at han ikke trives. Selv greier han ikke helt å finne ut hva som feiler han, men vet bare at det verken er forkjølelse eller noe han har spist.

Oppvaskkummen er full av skitten oppvask og planten som en gang var frodig, mister bladene og ser skikkelig pjusk ut. Selv frokosten på tallerkenen oser tristhet. På badet er skapet fullt av plaster og medisinglass med «au, au» på etiketten.

Fargerikt og frodig

Når Ulf går ut, møter han en fargerik, livsglad og vennlig verden. Han treffer sin snille tante, den blå sauen som inviterer med på strandtur. Den gamle vennen, elefanten, vil fiske med han og noen gardister ber Ulf om å holde dem med selskap. Men Ulf vil ingen ting.

Han går i stedet til doktoren, i en piggete kaktus’ skikkelse. Der ligger tidligere pasienters lemmer i søppelbøtta og doktorens brutale beskjed er at Ulf rett og slett er død. Ulf blir naturligvis fortvilet over dødsbudskapet og tenker på de koselige tingene han lot være å gjøre mens han ennå hadde sjansen.

Så setter han likevel i gang med å snekre sin egen kiste og invitere familie og venner til begravelse. Det gir han en ny gnist. Han baker til og med en deilig kake. Og for en hyggelig begravelse det blir!

Barn tåler mørket

Litt mørk start, altså, men historien om Ulf fargelegges og blir lysere utover i fortellingen. Kathrine Jünger Ims er blitt glad i historien og kontrastene i den.

-Min kollega Nina Godtlibsen, som også er dramaturg for denne forestillingen, fant boken på barnebiblioteket. Og så begynte vi å jobbe for å lage teater av den, forteller regissør for stykket, teatermaker Kathrine Jünger Ims. Hun er trygg på at også små barn tåler de mørke sidene.

-Dette universet er fantastisk. Og vi kommer til å være tro mot historien og inspirert av estetikken, selv om vi har fått lov til å bearbeide noe. Vi legger til noen karakterer og kollega Ragnhild Anda Tengesdal og jeg har laget en scenografi som nettopp skifter fra det triste, grå-brune til det fargerike og fantasifulle.

Beriker historien

I den aller første teaterversjonen av «Ulf er uvel» er historien beriket med noen flere karakterer. For eksempel noen nesten usynlige hjelpere i insekt-versjon. Det er en flue, en øyenstikker og en edderkopp vil passe litt ekstra godt på hunden Ulf og få scenen til å forandre seg.

-Vi opplever at ungene får med seg dybden i historien, detaljene og at de liker det fantasifulle og litt ulogiske i fortellingen, sier Kathrine Jünger Ims.

At en hund har en sau til tante, at en doktor kan erklære en pasient død, når han åpenbart både snakker og går, aksepteres lett.

To lag av 11 unge skuespillere skal fylle rollene som de frodige figurene, blant annet sauen, en snegle, en enhjørning, en elefant, en blekksprut, en edderkopp, i tillegg til hunden Ulf, selvsagt.

-Manuset er skrevet ut, men gjennom arbeidet med forestillingen jobber vi inn ungenes spørsmål, innspill og stemmer. De unge skuespillerne har så mye bra å tilby.

Jubileumsår

Sånn blir gjerne forestillingene i Barne- og Ungdomsteateret til. I 65 år, altså siden 1957, har barn og unge lagd teaterkunst på Rogaland Teater.

-Ja, det er jubileumsår for Barne- og Ungdomsteateret. Derfor ønsker vi å tilby ekstra mye teater dette året, forteller Kathrine Jünger Ims.

De yngste publikummere, de fra 3-7 år, kan fortsette å kose seg med teatersmakebiter med forestillingene som vises under merkelappen «Lørdagsgodt». I tillegg får de altså oppleve den tankevekkende godbiten «Ulf er uvel» nå i vår. «Vekk meg!» heter ungdomsforestillingen som skal spilles i samme periode.

Unikt teatertilbud

Begeistringen og gleden over å samle unger til teaterarbeid er sterk på hele teateret. Kathrine Jünger Ims er ikke noe unntak.

-Jeg har selv vært med i Barneteateret siden jeg var 7 år. Og jeg har alltid tenkt at det er helt fantastisk. Som voksen ser jeg at det gir ungene mulighet til å stå på egne bein, de får mye ansvar på en lystbetont måte, de opplever verdien av å stå på, å ha utholdenhet, å vente på tur, kjenne på samhold og omsorg.

320 unger og ungdommer møtes til teaterundervisning i Klubben hver uke. Her lærer de å jobbe sammen, med fantasi og samarbeid, uten stress og press, karakterer og vurderinger. Noen heldige får også spille forestillinger og gjennom det bli behandlet som voksne, profesjonelle skuespillere. -Det er helt unikt, mener Ims.

-I forestillinger får ungene mye ansvar. De blir disiplinerte og effektive. De lærer så mye som de har glede av seinere i livet, forteller hun og har både egen og mange, mange andres erfaring med at det stemmer.

Oppklarer misforståelsen

Når Ulf med slekt og venner tomler rundt i Teaterhallen i vår, vil publikum kjenne alvoret hos den deprimerte hunden. De vil følge med inn i den svarte og etter hvert lysere humoren i det frodige, fargerike universet.

For uten å røpe for mye: Det går bra til slutt. Doktoren dukker faktisk opp i Ulfs begravelse. Han må rett og slett innrømme at Ulf, som mange nok må ha tenkt en stund, ikke er død. Det hele skyltes rett og slett en misforståelse.