Vi har hatt lyst til dette lenge, og nå skal det skje, sier Nina Godtlibsen, sjef for Barne- og ungdomsteatret. 3. september skal den første av høstens åtte godteposer åpnes, for teatergjester så små at de knapt har oppdaget smaken av tradisjonelt lørdagsgodt. Da skal Dybwik dans framføre ”Toddlernes rom” for barn fra 0-3 år, og det blir ”Teatralsk omvisning” som utforsker teatrets hemmeligheter, foran og bak scenen, knyttet opp mot høstens hovedforestilling fra Barne- og ungdomsteatret, Det suser i sivet.

Mykt teatermøte

Det nye ”Lørdagsgodt”-konseptet på teatret er like enkelt og forlokkende som navnet tilsier: Det skjer på en lørdag klokken 13, og det skal være koselig og gjøre godt – for hele familien.

– Vi ønsker å ufarliggjøre teater litt. Teater er en sterk kunstform, og en forestilling på hovedscenen kan være et vel voldsomt første møte med teatret for de aller minste, mener Godtlibsen.

Med ”Lørdagsgodt” annenhver lørdag utover høsten vil hun og resten av Barne- og ungdomsteatret myklansere teater for små publikummere. Her blir det puter på gulvet, nærhet til skuespillerne og null stress hvis noen må krype opp på et fang under forestillingen.

Smak av sus i sivet

– Møtet med barna er motivasjonen vår, forteller teatermaker Kathrine Jünger Ims. Utover høsten skal hun ta ungene med på ”Teatralsk omvisning” og vise fram magiske rom, eventyr og gode historier.


– Vi skal spinne rundt høstens hovedforestilling som er Det suser i sivet også. Så kan ungene få en smakebit av forestillingen før de ser den, eller få et innblikk i hemmelighetene bak scenen etter å ha sett den. På den måten kan opplevelsene bli tryggere eller leve lengre.


– Vi er så privilegerte som sitter på denne institusjonen. Jeg mener vi har en plikt til å dele. Barne- og ungdomsteatret har tradisjonelt en hovedforestilling hver høst. Men nå bruker vi ressursene vi har på huset til å få til dette også, for å gi barn i regionen et enda bedre tilbud, sier Nina Godtlibsen.

Teaterlyst

Rogaland Teater har lang erfaring med barneteater. Helt siden 1957, faktisk, har barn spilt teater for andre barn i Stavanger. I alle disse årene mener teatret å ha talt 1,3 millioner publikummere, og mer enn 30.000 rogalandsunger har vært medlemmer i Barneteatret. Men den aller yngste målgruppen har de ikke vært så opptatt av, slik Nina Godtlibsen ser historien. Derfor skal ”Lørdagsgodt” være for unger fra tre-fire år og oppover.

– Jo tidligere du får lov til å undres i møte med teatret, jo bedre. Og vi i Barneteatret, vi er her for ungene, slår hun fast.

Intime møter

Tidlige teateropplevelser skal altså gi mer teaterlyst, det er tanken. Og på programmet står teaterlek, teatralske omvisninger, en versjon av takeaway-forestillingen Robinson om vennskap og sånn, som Kathrine Jünger Ims og Thomas Aske Berg har spilt rundt omkring siden i fjor høst, ”Prinsessen på erten” og ”Toddlernes rom” med Dybwikdans, eventyrstund med Ungdomsteatret og julefortelling med Sally Nilsson. Og alt dette skal skje på barnas premisser.


– Det blir intime møter, i kafeen i Teaterhallen, hvor barn møter barn og ungdom møter barn og ungene får et møte med teatret. Det skal ikke være så stort og dyrt, men det skal være bra.


– Barn er ikke så dresserte publikummere, men min erfaring fra for eksempel Robinson er at ungene sitter som tente lys og stille mus. Samtidig er de også utrolig engasjerte og uredde i møte med skuespillerne på scenen. De svarer, dersom skuespilleren tar kontakt, og de roper uredd ut kommentarer om de blir revet med. De har en deilig kommunikasjon med scenen. Og erfaringen min er at de ikke kjeder seg, sier Kathrine Jünger Ims.

Kvalitet i opplevelsene, det lover Ims og Godtlibsen. Barna betaler 50 kroner og får med seg et voksent følge. Den voksne kan se på forestillingen, eller ta seg en kaffe og slappe av i kafeen, hvis det frister mer.

Mye vil ha mer

Barne- og ungdomsteatret vil gjerne bruke det kunstneriske overskuddet i eget hus, men også samarbeide med krefter utenfor teatrets vegger. Dybwikdans er allerede nevnt, og neste sesong kommer studenter fra universitetet til å bidra til smaken av lørdagsgodt.


– Vi ønsker at dette skal bli et permanent tilbud, og jeg har stor tro på samarbeid med andre aktører, sier Nina Godtlibsen. Hun tror ikke markedet er mettet for kunstneriske opplevelser for små barn. Selv om andre institusjoner, som for eksempel Sølvberget, allerede har tilbud for de minste, er Godtlibsen sikker på at det er rom for flere.


– Jo større tilbud, jo mer vil folk ha. Mye vil ha mer. Sånn er det med godsaker! Det er barneteatersjefen helt sikker på.

Åpner godteposen

Nina Godtlibsen er fungerende barneteatersjef mens Bjørn Ravn Carlsen har permisjon ut dette året. Hun er erfaren dramaturg og har blant annet en Heddanominasjon for Barne- og ungdomsteaterforestillingen Aladdin ved Rogaland Teater fra 2013 på merittlisten. Nå gleder hun seg stort til å slippe små teaterdebutanter – og også mer erfarne publikummere inn, over en lav terskel, i teaterhallen denne høsten.
– Vi har så mye å by på, så vi bare åpner godteposen.