Tekst: Jofrid Åsland | Foto: Stig Håvard Dirdal

– Vi opplever at det er stor interesse blant publikum for å snakke videre om et stykke. Teatersalongen er viktig og kan bidra med mer substans rundt et stykke, sier Glenn André Kaada, teatersjef ved Rogaland Teater.

Teatersalongen startet opp for ett år siden, og tar gjerne for seg en forestilling det er interessant å gå litt mer i dybden av. Hvem som deltar i salongen og selve opplegget er nokså fritt, med noen faste rammer. Salongen finner nemlig alltid sted klokka 15 på en lørdag, på en av teatrets scener. På scenen står alltid en rød sofa, en rød stol, stålamper og et rødt teppe. Det er tendenser og tematikker knyttet både til teatret, forestillingene og samfunnet vi lever i, som skal granskes. Publikum får møte skuespillere, regissører, dramatikere og
debattanter.

– Intensjonen er at publikum skal få lov til å gjøre et dypdykk i materialet. Der de for eksempel kan få høre dramatikere eller regissører snakke om tematikken i en forestilling, sier Pernille Kaldestad, informasjonssjef ved Rogaland Teater.

EN SPENNENDE SALONG I HØST

Foreløpig er det stykkene Se på meg når jeg snakket til deg og Scener fra et ekteskap som skal under lupen i Teatersalongen denne høsten.

Den første salongen finner sted 21. september klokka 15 i Teaterhallen. Den blir arrangert av Rogaland Teater i samarbeid med litteraturfestivalen Kapittel. Denne Teatersalongen er en del av Kapittelprogrammet, og tar for seg stykket Se på meg når jeg snakker til deg Dramatikeren Monica Isakstuen skildres som et symptom på det nye skandinaviske scenespråket. Langt fra Henrik Ibsen tar hun for seg løsrivelse og driften etter å bli begjært av sitt eget barn. Stykket har urpremiere på Intimscenen 7. november.

– I Teatersalongen 21. september får publikum oppleve Monica Isakstuen i samtale med overlege og leder av Transkulturelt Senter Jone Schancke Olsen ved Stavanger Universitetssjukehus. De får også oppleve lesing av manus. Skuespillerne Mari Strand Ferstad og Svein Solenes har nemlig nettopp startet prøver på forestillingen på det tidspunktet, opplyser Pernille. Kan hende blir det også en oppfølgende Teatersalong til dette stykket etter premieren.

ANDRE SALONG OM EKTESKAP

2. november klokka 15 er det duket for Teatersalong nummer to. Temaet er ekteskapet i kulturen knyttet opp til stykket Scener fra et ekteskap. Stykket av Ingmar Bergmann tar for seg de næreste ting i livet, nemlig samlivet mellom to mennesker.


Er samlivsterapeutene vår tids vismenn? Hva kan bøker og filmer lære oss om ekteskapet? Disse spørsmålene skal Janne Stigen Drangsholt og Jostein Gjertsen ta for seg. De er kjent fra NRK P2 og møtes for en samtale om Marianne og Johan, Homer og Marge Simpson, Nora og Thorvald Helmer, Majestix og Godemine, Don Corleone og kona hans og en hel del andre.

STØRRE ETTERSPØRSEL

– Det er økende interesse for denne typen arrangement blant publikum. Jeg synes det er oppløftende at folk ønsker å gå i dybden på ting. Det er en demokratisk styrke, og teatrets samfunnsoppgave er jo nettopp det å gi rom for at folk kan tilegne seg bredde og dybde, sier teatersjefen.

Til nå har budskapet om Teatersalongen blitt spredd via nyhetsbrev, så følg med kjære publikum. Det jobbes med å få på plass et mer fast program for Teatersalongen framover. For de som har Dramakort er Teatersalongen gratis.

– Vi møter gjerne kjernen av publikum som er genuint interessert i å se mye teater i Teatersalongen. Målet har vært at publikum skal bli igjen i kafeen etter salongen, slik at de kan prate videre om temaet sammen. Dette har dessverre ikke blitt en trend så langt, men kanskje i framtida, sier Glenn André.