Tekst: Anja Fremo | Foto: Stig Håvard Dirdal

-Hvorfor har vi ikke gjort det før, spør regissør Bjørn Ravn Carlsen seg om. Sommerteatret har blitt en institusjon på forsommeren i Stavanger, gjennom ti år. Først ble det spilt på den lille øya Natvigs Minde, mens en ridehall på Hindal gård har vært arenaen de siste årene.

Prinsesse, troll og gode hjelpere

Hestelukten vil minne publikum om at de er i en ridehall på Hindal denne sommer også. Og det blir altså en eventyrlig forestilling. Så mye vet Bjørn Ravn Carlsen. Barneteatersjefen har permisjon fra Barne- og Ungdomsteatret dette året og skal ha regi på tre ulike forestillinger gjennom dette året. Første oppgave er Peter Pan ved Hålogaland Teater i Tromsø. Her blir det action og stuntmenn når Peter Pan stadig nekter å bli voksen. Deretter skal Bjørn hamle opp med fem skuespillere, en rund scene og Per, Pål og Espen Askeladd i årets jubileumsforestilling av sommerteatret.

Forestillingen er ikke klar, men Bjørn Ravn Carlsen er helt sikker på at disse tre karene skal være med nå Disney-klassikere er byttet ut med klassiske norske folkeeventyr. Kanskje må Per, Pål og Espen ha med seg noen av de gode hjelperne. Han med sju somrer og sju vintre i magen, han med sjumilsstøvlene, eller han som kan spise gråstein. Og så må det være noen troll, en konge med et kongerike og selvsagt en prinsesse.
-Det må jo være noe å kjempe om.

Starter med Ivo Caprino

Først skal Bjørn Ravn Carlsen sette seg ned og se på eventyr-filmene til Ivo Caprino og tenke ut hvilke scener og episoder han vil ha med fra eventyrene. Så skal forestillingen ta form. Det skjer for alvor når de fem skuespillerne, som skal utgjøre årets sommerteaterlag, møtes i et par intense uker før premiere tidlig i juni.

Det er sånn sommerteatret har blitt til og blitt en teatertradisjon for det unge Stavanger-publikummet. De første to årene var det Skatten på sjørøverøya og Robin Hood, fulgt av Peter Pan, Pinocchio, Snøhvit, Tornerose, Rødhette og i fjor Tre musketerer.

Alle kjenner Per, Pål og Espen

-Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr, hvor godt kjenner dagens unger disse historiene?

-Ja, det er vi litt spent på. Gjennom disse ti årene med sommerteater, har vi erfart at jo bedre kjent historien er, jo lettere er det å tulle med den, forteller Bjørn.

Men han er temmelig sikker på at alle, både unge og voksne kjenner karakterene Per, Pål og Espen Askeladd. Det er ikke sikkert at alle kjenner et hvert eventyr, men Carlsen er sikker på at unge og voksne kjenner eventyrskikkelsene godt nok til å forstå når de tulles med.

-Vi prøver å lage en forestilling der foreldre og barn skal le og kose seg sammen. Sommerteatret skal være lett, gøy og underholdende. Her er det lite dypere mening, dette er bare gøy.

Hele livet ved teatret

Bjørn Ravn Carlsen har jobbet ved Rogaland Teater halve livet. Men allerede som 11-åring startet han i Barneteatret, i 1977. Barneteatersjefen, som i 2015 hadde regi på suksess-oppsetningen Ronja Røverdatter, er en erfaren regissør. –Men jeg har aldri før bare gjort regi, uten å ha en annen jobb i tillegg, forteller han.
Men sånn skal det være i år. Bjørn har permisjon fra barneteatersjef-jobben og skal konsentrere seg om å være regissør. Tre forestillinger er planlagt i år. Etter Peter Pan i Tromsø og eventyrlig sommerteater på Hindal gård, venter en forestilling Bjørn har gledet seg til å gjøre i nesten 20 år.

-Vi skal sette opp Det suser i sivet med Barne- og Ungdomsteatret til høsten.

Tid for repetisjon?

Men før du frisker opp den klassiske historien om padden, grevlingen, muldvarpen og de andre menneskelige dyrene i sivet, har Bjørn Ravn Carlsen er oppfordring å komme med.

-Sett deg ned med ungene, les noen norske folkeeventyr fra Asbjørnsen og Moe og finn litt mer ut av hva det er.