-Det suser i sivet handler om altoverskyggende vennskap og at alle må få lov til å være seg selv, mener Bjørn Ravn Carlsen, som både har skrevet manus og skal ha regi på Det suser i sivet.

Barneteatersjefen har hatt permisjon dette året og konsentrert seg om nettopp regi, både på Rogaland Teater og ved Hålogaland Teater. Han er storfornøyd med at tiden endelig er inne for å spille Det suser i sivet.

-Jeg har hatt forestillingen med meg fra teatersjef til teatersjef, forteller Carlsen som har stor tro på stykket – selv om det ikke er en like kjær og kjent og ikonisk historie som fjorårets storsuksess fra Barneteateret, ”Ronja Røverdatter”.

Over 100 år gammel historie

Kanskje husker du ”Det suser i sivet” fra barne-tv i 1980-årene, med de duse tegningene, eller du har sett Monty Pyton-versjonen? I så fall husker du kanskje historien? Eller kanskje kan du bare fornemme stemningen ved en elvebredd på landsbygda i England.

Der holder den svært eksentriske og stormannsgale Padde til. Han er ustoppelig i sine påfunn og skyr ingenting for fart og spenning. Padde har oppsiktsvekkende trofaste venner i den kvikke Rotte, myndige Grevling og den forsiktige Muldvarp som titter opp av jorda og observerer på sitt litt nærsynte vis.

Den engelske barneboken ”The Wind in the Willows”, som oversatt til norsk er blitt ”Det suser i sivet,” er skrevet av Kenneth Grahame og ble utgitt så langt tilbake som i 1908. Så hva er appellen i denne fortellingen i dag?

Vennskap som varer

-Jeg tenker at dette handler om vennskap. Muldvarp, Rotte og Grevling har et utrolig sterkt vennskap til Padde, som er virkelig ufordragelig til tider. Han fortjener egentlig ikke så gode venner som han får. I tillegg kan vi ta med oss at folk må få være det de er. Som dyrenes instinkter, de kan vi ikke forandre på. Når vi beveger oss på andres territorier, er det noen ting vi må tåle.

Det er i hvert fall slik Bjørn Ravn Carlsen oppfatter fortellingen fra elvebredden.

14. oktober skal to lag av 20 skuespillere fra Barne- og ungdomsteateret være klare for å ta publikum, helt ned til 4-5 år, med inn i den eventyrlige verden ved elvebredden.

Action-jakt

Historien flyter rolig av sted, uten alt for mye utbrodering av ellevill action, så Carlsen har tatt godt vare på den dramatikken som er.

-Det blir et par skumle scener, men jeg tror vi skal favne publikum ned til 4 år. På grunn av mye god musikk, vil det passe for litt eldre unger og ungdommer også.

Fortellingen er gammel, og dermed fri fra opphavsrettslige begrensninger forfattere og hans etterkommere kan pålegge. Dermed står teatret helt fritt til å gjøre hva de vil i dramatiseringen. Det har vært en forutsetning for at Bjørn Ravn Carlsen har ønsket å sette opp Det suser i sivet med Barne- og ungdomsteateret.

Hit-parade

-I utgangspunktet er det en litt traust og solid historie.

Men på Rogaland Teater skal det bli en fargerik og sprudlende forestilling. Den verden vi skal inn i er en elvebredd, som skal skapes i Even Børsum sin scenografi. Duse, idylliske omgivelser sprites opp med sterke farger og store hits. -Vi fletter inn kjente låter. Alt fra Abba, Michael Jackson og Amy Winehouse til Gloria Gaynor.

-For meg er musikken avgjørende. Den hjelper oss å holde driven i forestillingen oppe og lage litt show. I tillegg har ungene i Barne- og ungdomsteateret lenge hatt lyst til å synge slik musikk. Det får de nå, sier Carlsen fornøyd.

Og med 10-11 krevende låter, er gode sangere avgjørende. I tillegg mener Bjørn Ravn Carlsen det er flere utfordrende roller.

Outrert galskap

-Den som skal spille Padde, må tørre å spille ut en outrert galskap. Det kan være krevende for en ung skuespiller å greie å spille klin kokos.

Padde er en mannsfigur, og i Ingrid Nylander sin kostymedesign inspirert av 1920-30-årenes mote, vil han framstå litt engelsk-aristokratisk der han drives fram av fart og spenning. Og det er ikke alltid han kommer seg ut av knipene han ved egen hjelp havner i.

Dyrene er gjort menneskelige i originalhistorien. I Barneteateret sin versjon kommer menneskene til å ha trekk fra dyrene. De er mennesker, men Rotte er kvikk og sniffete som en gnager, Muldvarp er selvsagt nærsynt og Grevling har tyngde og autoritet.

I tillegg kommer vi til å møte et kor av kaniner og røyskatter, en oter og hans sønn, en hest, et pinnsvin og en ugle, sistnevnte i rollen som dommer over ustyrlige Padde når han dømmes til fengselsstraff. Men Padde lar seg ikke stoppe av fengselsmurene. Han lar seg ikke stoppe av noe.

-Det kommer til å bli utrolig show, mener Bjørn Ravn Carlsen.