Politikerne i Stavanger har gitt sitt formelle tilsagn til å lyse ut en konkurranse om å tegne nytt Rogaland Teater og Stavanger Museum.

TEKST: INGVEIG TVERANGER / ILLUSTRASJON: STIG HÅVARD DIRDAL

-Planen er at arkitektkonkurransen skal gå parallelt med at reguleringsplanen går sin gang. Dette er gode nyheter for oss og vil gi fin fremdrift i prosjektet for nytt teater, sier Thomas Bendiksen, prosjektleder hos Rogaland Teater.

Sammen med MUST skal de utvikle felles områder og bygg som gir dobbel gevinst for begge institusjonene med hovedsete på Kannikhøyden sentralt i Stavanger.

-Arbeidet med konkurransegrunnlaget er allerede startet opp, og vår plan er at prosessen hos oss i kommunen fører frem til at vi lyser ut arkitektkonkurranse i andre kvartal i 2025.

Det sier Allend Bamerni, prosjektleder for nytt teater i Stavanger kommune. Han skisserer et opplegg der alle arkitektfirmaer som ønsker å delta legger inn en søknad om såkalt prekvalifisering etter gitte kriterier. Det kan være kompetanse og erfaring innen transformering av eksisterende bygg og områder og koblinger mellom nytt og gammelt.

Lokalt, nasjonalt, internasjonalt

-Vi ønsker å få inn flinke arkitekter og vi tror at en slik konkurranse vil tiltrekke seg både små og store firmaer, sier Bamerni. Han ønsker at både lokale, nasjonale og internasjonale selskaper melder sin interesse til konkurransen.

Av alle som melder seg til prekvalifiseringen vil fem til åtte selskaper blir invitert til å gå videre. Det blir gjort på kriterier som er satt på forhånd.

Både han og Bendiksen er spent på det som kommer, etter at prosjektet fikk 10 millioner kroner fra regjeringen til å bruke på denne prosessen.

-Vi vet at dyktige arkitekter ser muligheter som andre ikke ser. Dette blir en kjekk oppgave som vi håper vil skape begeistring i byen, sier Bamerni.

Inngansportalen

Rogaland Teater og Stavanger Museum er på mange måter inngangsportalen fra byen til Våland bydel. Det er et synlig område fra sentrum og blir et viktig knutepunkt for mange.

-Fordelen med en arkitektkonkurranse er at man kan få til en helhet i området, der man knytter ting sammen. Rogaland Teater og MUST har mange ulike påbygninger som er kommet på av ulike grunner og som går under radaren til folk flest. Vi sitter igjen med et arkitektonisk uttrykk som er litt miks. Vi ser frem til en helhetlig utforming for hele området. Meg personlig må det gjerne være litt i Eckhoff sin ånd, slik at de originale byggene kan skinne igjen, sier Bendiksen.

Arkitekt Eckhoff

Arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoff var utdannet i München, og etablerte seg som privatpraktiserende arkitekt i Stavanger i 1881. Han har tegnet Rogaland Teater, Stavanger turnforening, Stavanger museum og Stavanger sykehus/Fylkeskommunen.

Det er derfor ganske sikkert at de som melder seg på i konkurransen vil sette seg godt inn i hans arbeider når de skal utvikle og fornye området han fikk prege så sterkt.

Bendiksen håper at resultatet vil gi stolthet for byen og stor nytte for de som jobber i teatret og museet. Samtidig er han klar over at det blir en spennende nøtt å bryne seg på for fagfolkene. Han har et romprogram og arealer og behov fra teatret liggende klart. Det indre behovet er tydelig definert fra teatret og museet, og blir også viktig for arkitektene å ta tak i.

God logistikk, bedre kapasitet

Nye Rogaland Teater skal ha tre moderne teaterscener. I kulissene blir det tre tilhørende produksjonslinjer for scenene, der god logistikk og produksjon er sentralt. Da vil hver forestilling få en god produksjon med tilpassete løsninger som gjør arbeidshverdagen smart og funksjonell for de som jobber i teatret. I tillegg vil det nye bygget gi bedre kapasitet for forestillinger, slik at menyen til publikum blir enda større og forestillingene kan spilles lengre ved behov.

-Jeg gleder meg veldig til å se ideer visualisert, til nå har vi brukt veldig enkle grå bokser som tanker og skisser, og folk tror jo ofte at det blir slik vi har skissert. Men det kommer til å bli noe helt annet når vi ser hva arkitektene leverer i konkurransen, understreker Bendiksen.

Krevende tomt

-Vi har laget utallige mulighetsstudier og mange romløsninger som må på plass. I tillegg er det en krevende tomt med park, natur og historikk å forholde seg til, og ikke minst siktlinjer og høydeforskjeller. Både utvendig og innvendig blir det nok å ta fatt i for de som melder seg, påpeker Bendiksen og er tydelig på at Kannikhøyden skal bli en kulturell møteplass for alle.

-Når vi bygger teater og museum i tospann er det krevende. Vi har heldigvis god kunnskap internt som ivaretar kulturinstitusjonenes behov. Samtidig har det som kommer stor betydning for byen og forventingene eksternt til hva dette prosjektet skal ivareta og romme, er store. Gjennom en felles utbygging på Kannikområdet ønsker vi ikke bare å skape et bygg som legger til rette for sambruk mellom teateret og museet, men samtidig åpner opp for nye offentlige tilbud og funksjoner. Det er inspirerende å se biblioteket Deichmann i Bjørvika i Oslo og hvilken betydning det på kort tid har fått, utover å være et bibliotek, påpeker Bendiksen.

Aktive møteplasser

Visjonen for det nye byrommet er å skape aktive møteplasser for alle innbyggere. Nå er altså planen at det skal komme helt konkrete forslag om hvordan byggene skal se ut, inni og utenpå. Han er glad for engasjementet og at folk bryr seg, og ønsker å koble seg på de som er rundt seg, i byen og på Våland.

-Vi ønsker å bygge en møteplass og hva skal mellomrommene bli? Det som er mellom teatret og museer og det offentlige rom. I tillegg jobber vi med å finne ut hva som er en tilfredsstillende medvirkning. Hvordan sikrer vi at blant annet barn og unge blir hørt? Vis meg den åtteåringen som uoppfordret spiller inn sine tanker om dette. Et så omfattende prosjekt som berører så mange, fortjener en prosess som involverer så mange som mulig. En slik aktiv tilnærming krever mer av oss, men resultatet blir trolig enda bedre, sier Thomas Bendiksen, som ser frem til å komme i dialog med aktørene.

Målet er å ha et vinnerforslag på bordet før året er omme. Teamet jobber også for at prosjektet kommer inn på Statsbudsjettet for årene fremover. Estimert kostnad for nytt teater er 3,26 milliarder kroner, og vil bli et spleiselag mellom Staten, kommunen, fylkeskommunen og private krefter.