En nydelig lapskaus sender smaksløkene ut på svømmetur og nesen gir magen beskjed. En lett sulten stemning ligger over foajeen på Rogaland Teater. Hyggelige verter serverer lapskaus, flatbrød og saft til alle. Når over 200 gjester fyller salen ved hovedscenen er de mette og forventningsfulle.

Tekst: Ingveig Tveranger / Foto: Bjørn Tagliano

Catch 22 er forestillingen som vises på denne matineen og Kirkens Bymisjon er hedersgjester. Rogaland Teater og Repsol Norge er sammen om å invitere til denne årlige begivenheten hvor frivillige ansatte er på jobb for å servere mat og hjertevarme. Stemningen er god, og publikum gjør seg klare for teater. Ikke alle vet hva de skal forvente. Noen har lest seg opp. Andre tar det som det kommer. Slik er publikummet på teatret.

Kameratene Robert Ramsamooj, Jon Børge Jevningen og Alf Rune Rosseland kommer inn i foajeen fulle av humør og energi.

-Vi forventer humor, masse latter og et fint publikum, sier de i kor.

Jevningen opplyser at han var nabo med en av skuespillerne da han vokste opp, Øystein Martinsen, og de spilte teater sammen som unge. Nå gleder han seg til å se barndomskameraten igjen på scenen.

Akkurat denne formiddagen er gjestene spesialinvitert av Kirkens Bymisjon, med skriftlig invitasjon. Forestillingen er blitt en tradisjon for folk som er tilknyttet bymisjonen, enten som gjester, frivillige eller i ulike tiltak.

-Vi er svært takknemlige for å få invitere til dagens arrangement som er årets høydepunkt for oss her på huset. Dette gir fellesskapsfølelse og publikum er unikt. Alle bidrar til en naturlig og nedpå stemning hvor en får være seg selv og kjenne seg verdsatt. Mange er spontane i sine reaksjoner for det som skjer på scenen og det setter vi pris på, sier Marianne K. Bjørkelund, sponsoransvarlig ved Rogaland Teater.

Praten over et godt måltid i forkant av forestillingen er en stor del av selve festen. I dag blir det også smågodt og kaffe i pausen, som seg hør og bør!

-Det unike vennskapet mellom Kirkens Bymisjon, Repsol og teatret gjør at vi med vårt felles mål kan få til store ting som betyr mye for enkeltmenneskers opplevelse av tilhørighet. Vi ønsker at de som trenger det mer enn noen skal få oppleve magien som oppstår i møtet med øyeblikkets kunst – og hverandre, sier Bjørkelund.

Gjestene er også begeistret. Lene Stokka er forventningsfull.

-Det er veldig kjekt å gå i teatret, det er ikke noe vi gjør hver dag. Men jeg spilte teater som barn, så dette er stas!

Jan Saxeide Knudsen har vært med i mange år og vet at det blir kjekt.

-Det har alltid vært topp og det er ikke vanskelig å bli med på dette, selv om vi ikke vet hva som kommer i dag. Det er konen min Gerd-Lise Knudsen som holder kontrollen på dette, sier han og fruen følger opp;

-Ja, dette er noe vi prøver å få med oss alltid, og vi tar med oss venninnen vår Ingrid Enoksen.

-Vi hører til Stokka menighet og vi ser frem til å få med oss et aktuelt stykke. Det har et vanskelig innhold, men verden rundt er også vanskelig. Vi er veldig takknemlige for å bli inkludert, og det er kjekt å få skriftlig invitasjon, sier Enoksen.

For Repsol har det å sponse denne årlige forestillingen utviklet seg som en del av samarbeidet med Rogaland Teater og Kirkens Bymsjon gjennom flere år.

-Ved forlengelse av avtalen i 2017 ønsket vi å legge noe til i avtalen vår, noe som kunne bidra til et reelt behov ute i samfunnet samtidig som vi ønsket å skape noe i fellesskap. Slik begynte det. Nå har vi et godt trekantsamarbeid, og for våre medarbeidere er det viktig å bidra og å få et eierskap til dette, sier Grethe Elise Foldnes, kommunikasjonssjef i Repsol Norge.

Siri Aimee Eichner jobber med anskaffelser og kontrakter i Repsol og er frivillig som serverer saft til publikum denne dagen. Det er ikke første gang hun bruker arbeidstiden til å bidra under teaterforestillingen for Kirkens Bymisjon.

-Jeg får jo teaterbilletter fordi selskapet jeg jobber for er sponsor av teatret. Det er givende for meg å hjelpe til her og kunne bidra til kultur og mangfold. Det er gøy at mange får anledning til å gå i teatret, og jeg er imponert over skuespillerne og stolt av arbeidsplassen min. Derfor er jeg glad for å kunne bidra til litt dugnad, sier Eichner. 

 

Kirkens Bymisjon er en ideel organisasjon som bruker frivillige i store deler av arbeidet sitt. I Rogaland er det over 1100 frivillige som på ulikt vis på ulike steder bidrar i forskjellige tilbud og aktiviteter til alle døgnets tider. Med dette samarbeidet får Kirkens Bymisjon muligheten til å gi tilbake litt til de frivillige, i tillegg til alle gjestene og brukerne av tilbudene deres.

– De som kommer i teatret i dag, er mennesker vi møter via alle de ulike tiltakene og prosjektene vi driver i Rogaland. Det er mennesker vi kjenner fra rus- og gatemiljøet, folk i arbeidstrening, ungdommer fra skole- eller leir-tilbud, mennesker fra ulike inkluderingstiltak, gjester på møtestedene våre, selgere av Gatemagasinet Asfalt, og så klart alle våre frivillige som gjør det mulig for oss å drive. Så på mange måter er de som kommer i dag god representasjon av mangfoldet i samfunnet vårt, opplyser Karen Wolden, markeds- og kommunikasjonsleder i Kirkens Bymisjon Rogaland.  

 

Hun ser at dette er et tilbud som er godt mottatt, og det er både viktig og inkluderende å kunne tilby kulturopplevelser til folk som vanligvis ikke har muligheten. 

– Dette er en samling med folk i ulike livssituasjoner. Tilbakemeldingene fra dem som har vært med på dette i flere år er at de føler seg hjemme i teateret. Flere hadde en høy terskel for å komme inn første gangen. Nå er vi en gjeng. Folk skal føle seg trygge og ivaretatt. Å få bli med på teater i trygge rammer er med på å senke terskelen. Slik er det, sier Wolden.

For Repsol er denne måten å sponse på viktig. Selskapet ønsker å treffe det som er behovet.

– Vi må jo høre etter på de som kan dette, når vi går inn med en stor sum. Vi lytter til hva som er behovet fra Kirkens Bymisjon og gjør det de spiller inn. For oss er det å vise solidaritet også spørre etter hva som trengs og hva som er behovet. Vi må åpne for den dialogen, sier Foldnes.  

Dialog og invitasjon til innspill er viktig for Kirkens Bymisjon, som ofte må be samarbeidspartnere om å lytte til hva som er behovene når de ønsker å bidra. For Kirkens Bymisjon er respekt underliggende for alt arbeidet. 

– Det er sentralt at gjestene blir i varetatt. Mange av våre gjester og brukere er i sårbare livssituasjoner. Vår jobb er i stor grad å være til stede når livet blir vanskelig. Noe av det viktigste vi gjør er å skape fellesskap og å være en motvekt til utenforskap, slik at folk skal få være med og bli sett og hørt. Det er viktig for mange av våre gjester å få være me samtalen. En teaterforestilling er noe vi er sammen om og som vi snakker om lenge i forkant og vi går som en gjeng, sier Wolden. 

  

Foldnes er ikke opptatt av Repsol som merkevare i denne sammenhengen.   

– Det er godt å kunne bidra når vi kan. Tanken om å gi tilbake her vi jobber og bor og som selskaper fint. Dette er ukontroversielt uavhengig av bakgrunn, religion og interesser. Dette handler om å gjøre hverdagen bedre for folk, og våre medarbeidere setter pris på at vi gjør dette og støtter slike samarbeid ved å stille opp, sier Foldnes.  

Hun merker at kolleger syns det er bra med en påminnelse om at folk er ulike.   

-Vi er jo ofte mest med de som ligner oss selv. Her ser vi at liv kan være forskjellige av mange årsaker. Samtidig bidrar vi litt til at alle kan gjøre en så vanlig ting som å gå i teatret.  

De frivillige begynner å samle inn tomme tallerkener og brukte servietter. Måltidet er over og grytene er nesten helt tomme. Det ringer inn til forestilling. Salen er full. Av gjester og forventning. Straks går sceneteppet opp.