Tekst Line Noer Borrevik / Foto Stig H Dirdal

Stadig flere kjøper Dramakortet. Selmers Aarsheim kjøpte en liten kortstokk.

Med fire barn og en lidenskap for teater syntes Selmer Aarsheim at Dramakort Ung var en nyhet av det bedre slaget. Selv hadde han allerede Dramakortet, og dette var jo den beste julepresangen til flokken. Men det var et lite problem.

– Av grunner jeg ikke forsto skulle man ikke være ung før man ble 16 år. Så jeg skrev en mail til teatret der jeg spurte om det var en glipp eller en veloverveid og gjennomtenkt strategi, forteller Selmer.

Enkel matte

Dramakort Ung koster 700 kroner, altså under halvparten av Dramakortet. Regner man litt på det, og det gjorde Selmer, vil man med barnebillettprisen på 200 kunne løse ut tre og en halv billett for kortets kostnad. De som har tenkt å ha med seg ungeflokken sin fire ganger eller mer i teatret i løpet av et år skjønner matten.

Selmer vil ha døtrene med, og døtrene vil.

– Jeg fikk den responsen jeg trengte på min mail. Aldersgrensen ble satt ned.

Dermed ble det tidig julekveld for Maja Aarsheim Møller på seksten og Alva Licthblau Aarsheim på tolv, og søstrene på ni og 27. Denne førjulskvelden har Alva, Maja og Selmer sett Kvakk!?!. Alva for andre gang, og Selmer for tredje.

– Vi har også sett Fanny og Aleksander, og den skal jeg se en gang til. Det var så kult og løye og skuespillerne er jo helt fantastiske! Med det store lerret på scenen fikk vi jo virkelig studere ansiktsuttrykkene. Jeg har aldri sett noe lignende, forteller Maja begeistret.

Alle skal med!

Fire døtre, og Selmer kjøpte sju kort?

– Mødrene må jo også kunne gå i teatret med døtrene sine, forklarer Selmer.

Stadig flere får øyene opp for Dramakortet og ungdomsvarianten Dramakort Ung. Voksenkortet eies av 3400 lykkelige rogalendinger, og tett innpå 100 unge har skaffet seg full teatertilgang det kommende året. Ingen ser bort fra at det kan bli flere når julegavene er pakket opp.

Med Dramakortet eller Dramakort Ung kan man se alt teatret setter opp selv, så mange ganger man vil. Døtrene til Selmer kan altså se 15 oppsetninger i løpet av året, for mindre enn 47 kroner billetten. Og jo flere forestillinger de går på jo billigere blir det. Det spilles omtrent 500 forestillinger i løpet av et år. Selmer kan altså, teoretisk, komme ned i 2,90 per forestilling, mens Maja og Alva får herligheten for 1,40 per forestilling.

Høy dørstokk?

– Folk vet ikke hvor bra Dramakortet er. Det gjør det bare så lett å komme seg i teatret, erklærer Selmer.

– Ja, du går jo hele tiden og midt i uka, smiler Alva.

Kan dørstokken på teatret virke litt høy?

– Ja, det finnes noen fordommer om at det er kjedelig og alle har grått hår, og at man må kle seg opp, medgir Selmer.

– Jeg synes det er kjekt å pynte meg, men bare litt, ikke sånn at det blir stress, sier Alva.

– Vi kler oss ikke litt finere fordi vi må, og det er ikke sånn at du må oppføre deg på en bestemt måte i teatret. Jeg skjønner at noen tror det, men det er bare å prøve en gang. Da ser du at det er helt fint, forsikrer Maja.

Matilda og Teatersalong

De har allerede lagt noen planer for vårens program. Billetter til Matilda er i boks, på første benk, og ingen ser bort fra at det kan bli flere forestillinger.

– Det er koselige barndomsminner. Matilda ble lest for oss, sammen med de andre bøkene til Roald Dahl, sier Maja.

– Ja, men Matilda er favoritten. Jeg gleder meg til å se den forestillingen, sier Alva.

Selmer og døtrene har også reservert seg plass på Teatersalong med litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt og tegneseriekunstner Therese Eide, der professoren forteller (på inn- og utpust) og kunstneren simultanillustrerer.

– Vi skal på den om En sporvogn til begjær, og den om barnelitteratur. I hvert fall, lover Selmer.

Høytlesning

Selmers døtre har blitt lest for gjennom hele oppveksten, og Maja og Alva tenker at mye av teaterinteressen deres skyldes det. I tillegg til Selmers smittende entusiasme.

– Far har lest historiene for oss, før vi har sett dem på teater eller film. Det gjør det lettere å følge med på det som foregår på scenen at jeg kan historien, sier Alva.

Alva har foreløpig ingen planer om å gå teaterveien i voksenlivet. Maja er allerede langt utpå de skrå bredder. Sekstenåringen går på dramalinjen på Vågen videregående og driver masse med teater, blant annet i teatergruppen Fantefølget på Bryne.