Tekst: Ingveig Tveranger / Foto: Bjørn Tagliano

-Dramakortet er litt som Spotify og Netflix, du bare må ha det. Det er den klare meldingen fra Espen Schiager, Karine Næss Frafjord og Ståle Frafjord som har hatt Dramakortet siden 2018 eller -19.

-Vi har forlenget mange ganger og er nok litt avhengige av Dramakortet, sier de tre, som ser nesten alle forestillingene som blir satt opp på de fire scenene i Rogaland Teater.

Schiager og samboeren hans fikk teater inn med morsmelken, de kom tidlig i teateret. Moren hans har Dramakort, svigermor har også. Han og samboeren Stine har dermed vært under sterk teaterinnflytelse fra flere sider av familien til å skaffe Dramakortet. Og det er en påvirkning han er glad for.

-For meg var det veldig stas å gå i teatret da jeg var liten, foreldrene våre tok oss med fra vi var små. Stas er jo det egentlig ennå, sier Schiager.

Innimellom ser han forestillinger mer enn én gang. Og det er jo litt av poenget, med Dramakortet kan man se så mye teater man bare vil. Om og om igjen. Karine Næss Frafjord ler høyt og teller på fingrene over hvor mange ganger hun har sett samme forestilling.

-Jeg så Vampforestillingen fire ganger! Espen Hanas forestilling Alle fantastiske ting ble også sett fire ganger, ler Næss Frafjord.

Espen Schiager nøyde seg med to. Glade og fornøyde over maks uttelling med Dramakortet, man kan se hva man vil mange ganger.

-Det er litt sånn, jeg går på en forestilling. Så tenker jeg, den må min mor få med seg, så går vi sammen på det samme stykket. Hvis en venninne vil gå, blir jeg med henne. Eller jeg tenker at dette må datteren min få med seg. Og så er jeg på plass for tredje gang. Så baller det på seg, sier Næss Frafjord.

Spar penger – gå i teatret

Alle tre tar buss, tog eller beina fatt når de skal i teatret. Det både høytidelig og stas å gå i teatret og da passer det fint med lite glass i pausen. Teaterbesøkene er godt planlagt, og de mener at Dramakortet gjør godt for parforholdet på mange plan.

-Vi setter jo oss sammen ned med teaterprogrammet og planlegger. Så booker vi inn hele sesongen i kalenderen, slik at vi får med oss alle forestillingene vi har lyst til å se. Det er kjekt å gjøre dette sammen med partneren. Forestillingene blir tema for gode samtaler i etterkant, det utløser noe mellom oss, ny innsikt og andre perspektiver, sier Ståle Frafjord.

Teater er så mangt; det kan være ren underholdning, gode musikalske opplevelser og andre ganger er det stykker som egner seg for følelser og refleksjon. Relevante samfunnsspørsmål dukker også opp.

-Vi snakker jo med partneren om det vi opplever i teatersalen. En gang hørte vi mye latter og humring i salen og diskuterte det. Noen ganger triller tårene og vi må finne ut hva som skjedde siden vi reagerte slik. Det er umiddelbart og interessant å høre reaksjonene fra folk rundt oss også. Poenget er at teateret egner seg for par, det er mange forestillinger som åpner for samtale, refleksjon og diskusjon, påpeker Næss Frafjord.

-Nettopp! Det er ikke alltid man ser alle dimensjoner og hva det handler om der og da. Noe kommer man gjerne på senere eller neste dag. Når vi er sammen og snakker om ting i parforholdet blir dette en effekt som varer, sier Schiager.

Selv om det kan forekomme at de går alene i teatret er det aller best med partneren eller noen man setter pris på. Dramakortet senker terskelen for å gå i teatret. I disse strømsparetider er det mye å spare, fleiper de tre.

-I prinsippet kan du skru av varmen hjemme og gå i teatret. Spar strømmen og gå hver kveld. I Rogaland Teater er det lunt og fint og så får du gode opplevelser på kjøpet, sier Næss Frafjord.

Senker terskelen

De er alle enige om at Dramakortet senker terskelen for å gå i teatret. For Espen Schiager er dette blitt en familieaktivitet også. Flere ganger samles storfamilien på teatret for å ha gode opplevelser sammen og det setter de alle stor pris på.

-Dramakortet gir tilgang til fire ulike scener, Hovedscenen, Kjellerteatret, Intimscenen og Teaterhallen. Prisen er det ingenting å si på, 1300 kroner for 12 måneder fra du aktiverer kortet. Det enkelt å bytte tid til en annen forestilling om du vil det. Fleksibiliteten er helt super. Mange av forestillingene ved Rogaland Teater er også et godt utgangspunkt for samtaler på jobb eller blant venner og får deg til å reflektere og tenke rundt relevante samfunnsspørsmål og problemstillinger, sier Ståle Frafjord.

Han ser ingen grunn til å ikke fornye Dramakortet. Det skal han og ektefellen beholde i overskuelig fremtid.

-Å gå i teatret føles som en liten fest midt i uken. Ulike andre kulturaktiviteter skjer ofte i tilknytning til helger som man i større grad velger å benytte til samvær med venner og familie eller en tur på hytta. Derfor drar vi ofte og ser forestillinger i ukedagene. Dramakortet er for livet, slik vi ser på det nå.

KJØP DRAMAKORTET HER