Dramakort Ung er nyskapingen som skal få de unge inn i salen. Tre av dem ser ikke bort fra at det kan en viss effekt.

Tekst av Line Noer Borrevik / Foto av Stig Håvard Dirdal

Det handler om å vise at det er forskjell på fattige studentene og folk flest. Og akkurat nå er det faktisk ikke folk flests tur.

700 kroner for så mye teater du gidder i et helt år. Studentbilletter koster 200 kroner per stykk, og da er matten enkel: Halv pris fjerde gangen du går, og de øvrige ni oppsetningene koster ingenting. Eller 15 ulike oppsetninger til 46 kroner per stykk. Alt som skal til er at du er mellom 16 og 25 år, eller opp til 30 år hvis du er student.

Blå resept?

Informasjonssjef Pernille Kaldestad kaller teatret en digital detox. Som unge skjermjunkies trenger.

– Skulle vært delt ut på blå resept, vet du. Og når vi tenker på Chromebook-generasjonen, som kommer som en vårflom, blir det bare enda viktigere at det finnes noe som foregår live. Noe som bare skjer der og da, og som ikke kan pauses eller spoles eller resten kan ses en annen gang. Man må være i øyeblikket. Det er ikke usunt å trene litt på det, mener hun.

– Prisen er viktig, at det ikke er over 1000 kroner. Det går en grense der, sier Julia Boccadoro.

Hun er 17 år og elev på St Olav videregående skole i Stavanger, og tenker Rogaland Teater kan gjøre en hel del for å gjøre tilbudet kjent i de yngre aldersgruppene. At det ikke er for dyrt er viktig, men det er ikke nok. – Jeg så Skjerp deg! og Vekk meg!, det var gjennom skolen, og det var veldig bra. Men før jeg kom dit ante jeg ikke hva bygningen var til engang. Vi som er ungdommer vet for lite om teateret, sier hun.

Skoleteater og annet teater

Sammen med klassekameratene Pauline Buisson Rosvold og Ishaan Chaudhary har hun vært aktiv i skoleteatret Merkur det siste skoleåret. De tre skuespillerne har imidlertid ikke opparbeidet nok teaterinteresse til å se forestillinger på teatret like nedi veien, selv om instruktøren har vært Cato Skimten Storengen fra det samme teatret.

– Jeg så også Skjerp deg! Og Vekk meg! og likte begge veldig stykkene veldig godt fordi de handler om unge og ungdomstid. Og så skulle jeg gå med familien for å se Animal Farm i vår, men et eller annet kom i veien, sier Pauline.

Et eller annet gjør ofte det, kommer i veien. De tre er idrettsungdom i tillegg til arbeidsomme St Olav-elever. Det skal gjøres plass til lekser mellom judo på europeisk nivå (Julia), knallhard satsning på håndballen (Pauline) og ikke minst VM i cricket, som Ishaan er tatt ut til. For øvrig er det bare han som er sikker på at han vil fortsette med skoleteater et skoleår til.

Pris er ikke alt

Ingen av dem ser bort fra at de bli innehavere av Dramakort Ung. Prisen er det ingenting å si på, men det må likevel mer til for at de unge kommer i ville horder.

– I India, der jeg kommer fra, er det reklame overalt for Bollywood-filmer, for eksempel. Og alle går og ser dem, fordi alle vet om det og snakker om det, forteller Ishaan.

– Jeg tror det er litt annerledes her, for i India er liksom Bollywood en del av kulturen, og da får det en annen verdi. Men mange vet nok ikke om hvor mye man kan oppleve og lære på teater. Forestillingene har alltid et budskap om dagens samfunn og hvordan det utvikler seg. Det er unge opptatt av, sier Pauline.

– Jeg tenker skolen bør ta elevene med på teater. Vi tror kanskje det er dyrere enn det er, fordi vi vet kino er dyrt og teater må være dyrere, mener Julia.

De tre tenker at de kanskje vil ha ekstra glede av å se forestillinger, når det vet litt om hva det vil si å stå på en scene. Ishaan tenker også at han vil bruke Dramakort Unge til å bli inspirert og kanskje lære noen triks i forkant av nye forestillinger i Merkur.

SoMe – ikke Facebook

Men så skal de ha tid til det, da. De mener det kan bli krevende å få unge til å velge en kveld i teatret framfor alt det andre man er livredd for å gå glipp av.

– Jeg mener Rogaland Teater må bruke sosiale medier mye mer, og da er det ikke Facebook jeg mener. De unge er på Instagram og Tiktok, det er der det skjer, forsikrer Pauline.

Pernille Kaldestad og de andre i markeds- og kommunikasjonsavdelingen må og skal skjerpe seg. Og det er ikke repertoaret det er noe i veien med.

– Vi har mye rock’n’roll-teater på gang. I høst har vi Cassandra-monologen med rappartisten Izabel på scenen, og en heftig utgave av Macbeth, som er spekket med gjenferd og overtro og unge skuespillere. Til våren setter Rolf Alme opp Dracula. Og alt det andre vi har er også interessant for ungdommer, forsikrer hun.

Gratis vennebillett

Hun håper ikke minst at Dramakort Ung skal slå an hos studenter, som en del av den klassiske startpakken til den første hybelen: fire glass og tallerkener, en gryte og en stekepanne og Dramakort Ung.

– Det er en gavepakke til foreldre og favoritt-tanter som vil gi studenten en gave med mening. Og for de som er nye i byen kan det være en fin mulighet for å treffe andre enn de som henger på campus og på Folken, sier hun.

Og hun har et ess i ermet:

Mange kvier seg for å gå alene. Derfor får alle en gratis vennebillett første gang de drar Dramakort UNG.