To gode kulturnaboer går sammen i tospann og presenterer stolt utendørsteater på Utstein Kloster!

Savner du å kjenne på forventningen, vite at akkurat i kveld er forestillingen vesensforskjellig fra hva den var i går, og annerledes enn det den vil være i morgen. For det er bare akkurat nå, med akkurat dette publikummet og akkurat denne skuespilleren, sammen, i øyeblikket, at akkurat denne forestillingen finnes.

Nå har du muligheten til å oppleve nettopp dette når Rogaland Teater, i godt samspill med vår gode nabo Museum Stavanger, MUST, gjør spillerommet større og inviterer deg inn i borggården på Utstein Kloster til et kunstnerisk forestillingsmøte med skuespiller Mette Arnstad.

ORD OVER GRIND – et livslangt møte.
Av og med Mette Arnstad

I disse koronatider må vi holde avstand. Sammen – hver for seg – er tidens mantra. Men nå legger skuespiller Mette Arnstad til rette for et kunstnerisk og personlig møte med publikum og med Halldis Moren Vesaas – på avstand, men med nærvær. For vi kan alltid nå hverandre med ord, med ordets kraft, med «Ord over grind».

Mette Arnstad har hatt et tett og nært forhold til Halldis Moren Vesaas gjennom store deler av sitt liv. Men det var ikke gitt at det skulle bli et livslangt møte. Det var en entusiastisk norsklærer som måtte til. Han introduserte Mette for den jordnære, frimodige, selvstendige og livsglade dikteren Halldis Moren Vesaas. Til tross for sine aversjoner mot nynorsken, var den unge Mette solgt og siden har Halldis og hennes lyrikk vært en følgesvenn, både i det private og i det profesjonelle livet.

Nynorskdronninga
Halldis Moren Vesaas hører til den romantiske nynorsktradisjonen i norsk lyrikk. Karakteristisk er at hun omformer den høystemte stilen i nynorsken til hverdagsstil.
Hennes oppvekst og bakgrunn i Trysil, med et østnorsk dialektgrunnlag gjorde at hun blant annet brukte e-infinitiv i skriftspråket.


Diktene kom i flere utgaver, og hun moderniserte gjerne språket i de nye utgavene.
Gjennom en livslang innsats for nynorsk skriftspråk og nynorsk kultur, ble hun med rette kalt «Nynorskdronninga».

Ord over grind hadde urpremiere i Kjellerteatret i 1996 og i 2007 ble den omgjort til en take-away forestilling som portretterte Halldis Moren Vesaas, hennes samliv med ektemannen Tarjei og livet etter hans død. I «Ord over grind – et livslangt møte» skal vi bli bedre kjent med Mette og få høre om hennes personlige møter med en av Norges største lyrikere og hvordan hun har kjent seg igjen i både diktene og kvinnen bak. Mettes store lidenskap for og kunnskap om kvinnen, dikteren og kulturpersonligheten Halldis er spunnet sammen med 14 utvalgte dikt, både kjente og mindre kjente.

Diktene
Ny kvinne (fra Harpe og dolk, 1929)
Å være i livet (I ein annan skog , 1955)
Eg kviskrar ditt namn, (Lykkelege hender, 1936)
Lykkelige hender, ( Lykkelige hender, 1936)
Tung tids tale, (Tung tids tale, 1945)
Ung son
Ord over grind, (I ein annan skog, 1955)
Glassveggen, (Tarjei Vesaas, fra Lykka for ferdesmenn, 1949)
Lyset, (I ein annan skog, 1955)
Nei tapper, (Livshus, 1995)
Har vandra så langt , (Livshus, 1995)
Ferdaminne, (Livshus, 1995)
Gåve, (Livshus, 1995)
No, (Livshus, 1995)

Trygt inne i Borggården – og på god avstand til hverandre – får vi oppleve hvordan dikterkunsten til Halldis stadig er aktuell og nærværende. Diktene som Mette har valgt ut handler om basisfølelser, om fødsel, kjærlighet, modning, død, natur og samvær.

Ord over grind – et livslangt møte er et samarbeid mellom Rogaland Teater og Museum Stavanger MUST og Dramakortet kan dessverre ikke benyttes.

Mette Arstad

Mette Arnstad

Av og med

  • Varighet

    40 minutter