Det var mange som havnet på Tøneskjøret i vinter. I Tønes – en teaterkonsert uten Tønes ble publikum tatt med på en reise i hans univers, der et spillesugent ensemble imponerte med ulike versjoner av låtene til Tønes. Det var underfundig, hverdagslig, jordnært, komisk og litt trist. Med andre ord alt hva en god hverdag skal inneholde! Tønes – en teaterkonsert uten Tønes ligner ikke på noe annet. Litt som Tønes. Me koga’kje ligt.

Fra 4. juni kommer Tønes tilbake på Hovedscenen!

De fleste forbinder Tønes med humoristiske sanger som «Fluene» og «Eg går å legge meg», men Tønes har mange lag og det ligger alltid et alvor bak. Og i denne teaterkonserten blir hans låter og tekster tolket på snedig vis hvor både den lett gjenkjennelige humor, men også mørkere og mer eksistensielle undertoner er med. Her fremmes det underfundige, det hverdagslige, det komiske og litt triste, for TØNES er en hyllest til det jordnære, musikken, tekstene og kunstneren bak.

Skuespiller og regissør Anders Dale tok sammen med kapellmester Anders Brunvær Hauge i vinter Frank Tønnesens underfundigheter til teaterscenen. «Tønes finner skatter der andre ser skrot og han ser det aller største i det bortimot minste. Det gjør også teatret, når det erobrer hans univers av hellige bagateller og gjør de til sine», skrev Aftenbladets anmelder etter premieren på Tønes – en teaterkonsert uten Tønes.

Fire skuespillere og tre musikere befolker Tønes-universet og i denne teaterkonserten uten har vi har forsynt oss kjærlig fra hans visekatalog. Som artisten selv er det en forestilling i all beskjedenhet der et energisk ensemble framfører sangene med humor og varme. Det er ingen forsøk på å binde dem sammen, ingen handling, ingen figurer som går igjen. Bare tekster og melodier, framført som små tablåer og hverdagslige episoder som skaper hverdagslig gjenkjennelse. For som Tønes selv sier – det er lite som slår en god hverdag!

TILBAKEMELDINGER FRA PRESSE OG PUBLIKUM
Det er mange som er havnet på Tøneskjøret etter onsdagens premiere! Her ble vi tatt med på en reise i Tønes univers, der et spillesugent ensemble imponerte med ulike versjoner av låtene til Tønes. Det var underfundig, hverdagslig, jordnært, komisk og litt trist. Alt en god hverdag skal inneholde! Tønes – en teaterkonsert uten Tønes ligner ikke på noe annet. Litt som Tønes. Me koga’kje ligt.

Og nettopp dette bet anmelderne seg merke i. Og de lot seg berøre og begeistre av en noe annerledes teaterkonsert.

Aftenbladets anmelder skriver følgende:
«Teaterpublikum i Rogaland har opplevd mange såkalte teaterkonserter. Vi har sett og hørt spektakulære forestillinger basert på musikk av Mozart, Beethoven og Beatles; visuelle fester som blander rockevideoer med nysirkus og aldri lar seg stanse av teatrets begrensninger. Så kommer «Tønes – en teaterkonsert uten Tønes» stillferdig inn på hovedscenen, og alt er annerledes. Her er ingen storslagne kulisser, ingen overdådige kostymer, ingen tekniske eksperimenter. Bare fire sangere og tre musikere i helt vanlige klær, en enkel og effektiv scenografi som kan være trær, eller skyer, eller bare bakgrunn for stemningsskapende bilder, og 20 av Tønes sine viser. Det er nok. Og helt i Tønes’ ånd». Han fortsatte videre: «Regissør Anders Dale og de sju på scenen løfter visene fram som små perler. Av og til med revyscenens overspill til publikums høylytte latter. Andre ganger med et patos som lett kunne blitt for mye av det gode, men likevel ender tårevakkert. Og alltid med respekt for Tønes melankolske, mjuke blikk».
Les hele anmeldelsen her

Også Dagsavisens anmelder var over gjennomsnittet imponert over Tønes og oppsummerte kvelden på følgende måte: «Det ble en kveld som viste at selv hvor egenartet en artist kan være, så har sangene en egen eksistensberettigelse bare de er gode og allmenne nok. Det hjelper selvsagt med et musikerlag og et knippe sangere fra øverste teaterhylle». Han skrev videre «Tønes er Rogaland Teaters første store egenproduserte forestilling bygget på et musikalsk livsverk, og den er skåret inn til beinet hva gjelder dramatisering av innholdet i sangene. Kristian Arntsen, Mareike Wang, Ragnhild Tysse og Kasper Skovli Botnen legger imidlertid et rikt register av seg selv i framføringen av sangene. Som artisten selv er det en forestilling i all beskjedenhet, full av tilbakeholdt temperament og like full av gode hverdagsmennesker som koker over».