«På en planet hvor mennesker fritt har valgt å la seg brenne for sannhetens skyld, må det gode ha store muligheter.» Jens Bjørneboe, Stillheten

Mari Kjeldstadli, regissøren av Åpenbaringen, har fått med seg skuespillerne Mette Arnstad og Mari Strand Ferstad i denne utfordrende og krevende undersøkelsen av menneskets aller verste sider.
Forestillingen tar utgangspunkt i Jens Bjørneboes Bestialitetens historie, en romantrilogi om krig, makt og ondskap. Gjennom tre frittstående, men tematisk beslektede romaner forsøker Bjørneboe å bearbeide menneskenes grusomheter gjennom historien. I Landet Kaos ligger hovedvekten på det siste verket, Stillheten.

I Landet Kaos møter vi en kvinne som er helt alene, i et land langt hjemmefra. Helt siden barndommen har hun visst at verden styres av løgner, og at hun må tilpasse seg for å leve i den. Alt hun har sett og alt hun har lært, viser henne en ting: Menneskenes historie drives frem av bestialiteten, brutaliteten og råskapen menneskene utøver mot hverandre.

I en tilstand der hukommelsen er ødelagt og sammenhenger revet i stykker, har hun vendt tilbake til en by hun kjenner fra barndommen. Hun er ved enden av sin reise, og hun prøver å rekonstruere møtet og konfrontasjonen med et menneske som endret noe i henne. For gjennom dette menneske fikk hun et nytt blikk på hele sin kultur, sin skolegang, alt hun er vokst opp med og oppdratt innenfor – med andre ord rammene for hennes virkelighetsoppfatning.

Kan man leve med vissheten om blodet våre forfedre har spilt? Og i så fall, hva med all urett som begås i samtiden, av våre ledere, vårt land, vårt kontinent? For å kunne gå videre, må hun anerkjenne kolonialismens tilstedeværelse i samfunnet, i strukturene og ikke minst i seg selv.

Forestillingen skulle hatt urpremiere i desember 2020 og vært en markering av Jens Bjørneboes 100-årsjubileum, men ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Mette Arstad

Mette Arnstad

Den eldre Jeg

Portrett Mari Strand Ferstad

Mari Strand Ferstad

Den yngre Jeg

  • Urpremiere

    29. januar 2021

  • Varighet

    1 time og 25 min uten pause