Opplev scenekunst fra hele landet når 29 teatre går sammen om en splitter ny festival! Programmet er like variert som teatermangfoldet vårt, og viser hva som skjer i teater-Norge om dagen. Osloteatrene er vertskap for festivalen og det hele avrundes med utdeling av den prestisjetunge Heddaprisen ved Oslo Nye Teater 18. juni. I tillegg til dette blir det et nachspiel i Operaen uken etterpå fra 20. – 24. juni.

Rogaland Teater er selvsagt med og vi sender den kritikerroste teaterforestillingen KUNST til Tigerstaden. KUNST blir vist på Det Norske Teatret.

Bakgrunn for Heddadagene
Søndag 18. juni deles de prestisjefulle Heddaprisene ut for 20. år på rad, denne gangen på Oslo Nye Teaters ærverdige hovedscene. I jubileumsåret lanseres samtidig en splitter ny teaterfestival som har fått navnet HEDDADAGENE, og som leder opp mot og avsluttes med prisutdelingen! Her går brorparten av de norske teatrene sammen for å vise et tverrsnitt av forestillinger fra hele landet!

Hele 29 norske scenekunstinstitusjoner står bak HEDDADAGENE, og der de Heddanominerte velges ut av en samlet, uavhengig fagjury, presenterer festivalen et bredt utvalg forestillinger som de ulike institusjonene og kunstneriske lederne selv har plukket ut som sitt foretrukne bidrag. Forestillingsprogrammet og Heddanominasjonene vil slik samlet sett gi et gi et godt bilde av det teatermangfoldet som fins i Norge i dag.

– Med Heddadagene ønsker vi å lage en teateruke der publikum og bransje kan samle seg om scenekunsten, se forestillinger og gå på arrangement de vanligvis ellers ikke ville ha fått med seg. Da kjentes det naturlig å legge det til perioden rundt utdelingen av bransjens viktigste pris, Heddaprisen, sier Arne Nøst, teatersjef for Rogaland Teater, leder for Norsk teaterlederforum (NTLF) og talsperson for Heddadagene.

– Heddadagene 2017 er like mye en mønstring som en festival, hvor hver av de deltakende institusjonene er invitert til å komme med en forestilling. Vi håper at dette kan være starten på et årlig arrangement i stadig utvikling, sier Nøst.

14 forestillinger fra region- og landsdelsteatrene gjester Oslo i perioden 9.-18. juni 2017. To av disse er verdenspremierer: «Vinduer» av Veronica Salinas fra Det samiske nasjonalteatret Beaivvas og Hålogaland Teater og «Solveigs andre sang» av Malmfrid Hallum fra Teater Innlandet og NRK Radioteatret.

Programmet for øvrig er svært variert og rikholdig og spenner fra Trøndelag Teaters storsatsing høsten 2016, «Begynnelser» av Carl Frode Tiller, De Utvalgte og Motorpsycho (spilles på Nationaltheatrets hovedscene), til Brageteatrets versjon av Astrid Lindgrens folkekjære «Brødrene Løvehjerte» (spilles på Black Box teater), så her er det mye å glede seg til for både store og små!

Arrangører og gjesteteatre: BIT Teatergarasjen, Brageteatret, Den Nationale Scene, Det samiske nasjonalteatret Beaivváš, Haugesund Teater, Hålogaland Teater, Kilden Teater, Nord-Trøndelag Teater, Nordland Teater, Norsk Scenekunstbruk, Rogaland Teater, Teaterhuset Avant Garden, Teater Innlandet, Trøndelag Teater og NRK Radioteatret.

I tillegg er Akershus Teater, Hordaland Teater, Sogn og Fjordane Teater, Teatret Vårt og Åarjelhsaemien Teatere med på å arrangere Heddadagene.

Arrangører og vertsteatre:

Det Norske Teatret, Nationaltheatret, Oslo Nye Teater, Den Norske Opera & Ballett, Black Box teater, Dansens Hus, Dramatikkens Hus, Riksteatret og Teater MANU.

I tillegg til gjestespillene presenteres et bredt utvalg av disse vertsteatrenes egne forestillinger og andre arrangementer, blant annet Norsk Dramatikkfestival som skal avholdes ved Dramatikkens hus i samme periode.

Heddadagene er et initiativ fra Heddakomiteen og Norsk teaterlederforum (NTLF). 29 av NTOs medlemsteatre står som arrangører av mønstringen og økonomiske bidragsytere til Heddadagene 2017. Det overordnede, faglige ansvaret er lagt til en styringsgruppe bestående av teatersjefene ved Rogaland Teater, Det Norske Teatret, Trøndelag Teater og Nationaltheatret. Norsk teater- og orkesterforening er formell eier og har prosjektansvar for Heddadagene.

Ta med alle du kjenner til denne feiringa av scenekunsten!

Velkommen i teatrene!