Hvordan skape mening når hele verden bare er et ‘hæ?’

Fredrik Høyer er en av landets fremste spoken word-artister og blander rap og dikt i sine fremførelser. Tekstene er spekket med fabelaktige formuleringer, ordspill, nye vrier på gamle sayings, rytmer og rim. Men Høyer er også en dynamo av en artist, som de siste åra har imponert med sine forestillinger, flere av dem i samarbeid med regissør og skuespiller Mattis Herman Nyquist, musiker Gaute Tønders og lysmester Øyvind Wangensteen. Og nå er han altså klar for Stavanger og Teaterhallen med Grønlandsutraen.

Om forestillingen
De har (minst) femti ord for «snø» på Grønland. Tittelen «Grønlandsutraen» høres unektelig eksotisk ut, men forestillingens Grønland ligger kun en stasjon unna Jernbanetorget. I smeltegryta utenfor T-banen og Deli de Luca finnes et mylder av stemmer – et sted i lille Norge hvor du møter den store verden. Her går du rundt og er engstelig, kverner på de samme tankene. Du prøver å dra hetta over hodet og sette på en sang. Ikke tenke noe mer på det. Men det er allerede i gang.

I Grønlandsutraen forteller den glad-negative typen Fredrik fra Drammen villig vekk om kompliserte møter med fremmede på Oslos gater og busser, om hvor lei han er av å snakke om Internett og sosiale medier, om lengselen etter færre ting, om roller, rutiner og bekymringer.

I Grønlandsutraen er temaet resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?

Grønlandsutraen er utgitt som bok, LP og adaptert til teater. Høyer fikk Komiprisen i 2017 for forestillingen, og ble nominert til Gullboken samme år.

Grønlandsutraen er produsert i samarbeid med Nationaltheatret.

Forestillingen er et gjestespill og Dramakortet kan dessverre ikke benyttes, men dersom du har Dramakortet får du 50% rabatt på billetten!

OMTALER:

Liv Ullmann: «Det hender at jeg får oppleve inspirasjonens sjeldne øyeblikk – fra tre kunstneres «hemmelige verksted» (…) En slik «stjernestund» ga dere meg. Tusen takk.»

Anders Baasmo Christiansen: «Årets kulturopplevelse så langt! Helt enestående! Unikt! Mesterlig og glassklart formidlet (…) Gå å se!»

Chirag Rashmikant Patel: «Jeg synes forestillingen var fantastisk. Lenge siden jeg har sett noe så ubehagelig, som allikevel varmer hjertet.»

Atle Antonsen: «Se dette stykket. Jo, se dette!»

  • Varighet

    Ca 1 time uten pause