Kultfilmen Fucking Åmål av Lukas Moodysson trollbandt en hel generasjon da den hadde premiere på kino i 1998. Den har blitt kalt den beste filmen laget i Sverige noensinne, vunnet utallige priser og vært Sveriges Oscar-bidrag. Nå gjenopplives historien i Teaterhallen. Det er selvsagt Ungdomsteatret, med sjefen sjøl Bjørn Ravn Carlsen på regi, som skal ta dere med til lille byen i Västra Götalands län.

Å tørre å stå frem for andre og seg selv!

Fordommenes holdeplass

Det skjer ingenting i den klaustrofobiske småbyen Åmål aka fordommenes holdeplass. Ungdommene henger på kiosken, smugrøyker og drikker for mye på fest. De kjeder seg og leter etter noe å finne på. Det går rykter om rave og dop, men det skjer absolutt ingenting.

I «fucking» Åmål bor Agnes og Elin. De går på samme skole, men er to vidt forskjellige jenter. Selv om Agnes har bodd i byen i snart to år, har hun fortsatt ingen venner. Hun er håpløst forelsket i Elin, skolens mest populære jente, men hun tør ikke innrømme det fordi hun er redd for å bli mobbet.

Å velge sin egen vei

Ryktene sier at Elin stort sett har ligget med alle guttene i Fucking Åmål, men det stemmer ikke. Baksnakk preller av som vann på gåsa og hun fremstår som uredd, rastløs og betatt av alt som gjenspeiler storbyenes ungdom.

Når deres veier endelig krysses, innser de at de har mye til felles og en uventet reise begynner.

I Fucking Åmål blir vi invitert inn i ungdomstidens utforsking av selvstendighet, utenforskap, identitet, sosiale roller og grenser. Og den viser hvor krevende, men nødvendig det er å tørre å stå frem for andre og for seg selv. Det å velge sin egen vei – om det gjelder musikk, fag eller seksualitet. Kaste seg modig ut, og kanskje i en periode til og med være noe andre frykter.

Vi gjør oppmerksom på at det blir brukt scenerøyk i forestillingen.

Dramakort

Alba Veen Røe

Johanne Veland Bakke