Den folkekjære skuespilleren Svein Tindberg står sammen med regissør Kjetil Bang-Hansen bak flere av norsk teaterhistories store suksesser. Både Markusevangeliet, Apostlenes gjerninger og Abrahams barn har gått for fulle hus.

Nå er duoen aktuell med et nytt bibelspekket teaterstykke, Esau og Jakob, og i høst får vi oppleve den sterke forestillingen om tvillingparet på Rogaland Teater når Svein Tindberg er tilbake på Rogaland Teater. Esau og Jacob er en av Bibelens mange fortellinger om krig mellom brødre, men når Tindberg går fra Abrahams barn til Abrahams barnebarn kommer det også til å handle om en lang, tung og vanskelig vei fram mot tilgivelse.

Der «Abrahams barn» slutter begynner selvsagt historien om Abrahams barnebarn: Esau og Jakob.

Bibeltekstene er urtekster for både jødedommen, kristendommen og islam, og det er fascinerende at så mye av denne hjørnesteinen i vår kultur handler om konflikt mellom brødre. Dette gjelder også for Esau og Jakob. Når deres mor Rebekka er gravid, slåss barna inni magen hennes. Når hun går til Gud for å be om råd, svarer Gud: To folkeslag er i ditt morsliv. To folk skal skilles før de blir født. Det ene blir sterkere enn det andre, den eldste skal tjene den yngste.

Kimen til konflikt

Dermed er kimen til konflikt lagt og blir utløst av forskjellsbehandling. I fortellingen om Esau og Jakob kommer dette tydelig til uttrykk idet faren elsker den ene, og moren elsker den andre. Forskjellsbehandlingen blir til sjalusi, som igjen blir til raseri og hat og som til sist kan ende i brodermord.

Gjennom historie, egne opplevelser og hellig tekst forteller Tindberg, med både humor og varme, om de hardeste konfliktene blant dem som står hverandre nærmest.

Esau og Jacob er et samarbeid mellom Bibelselskapet og Victoria Productions AS.

«Aldri har det vel vært formidlet bibelhistorie på en så engasjerende måte»

Vårt land

Dramakort

Svein Tindberg

Skuespiller

Kjetil Bang-Hansen

Regissør